KUNST-CULTUUR3 dec '13 16:58

'Utrechtse kastelen moeten luiken openen'

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT (ANP) - Vijf Utrechtse kasteelmusea moeten hoognodig hun luiken openen, de blik naar buiten richten en gaan samenwerken.

Huis Doorn. ANP
Huis Doorn. ANP

Als dat niet gebeurt, wordt de exploitatie van de kastelen binnen korte tijd onbetaalbaar en moeten de musea sluiten.

Dat advies geeft oud-minister Hans Weijers aan Slot Zuylen (18e eeuw), Kasteel Amerongen (1286), Huis Doorn (19e eeuw), Kasteel De Haar (eind 19e eeuw) en Kasteel Loenersloot (13e eeuw). Weijers keek op verzoek van de provincie Utrecht naar ondernemerschap in de exploitatie van de kastelen. ,,Het gevoel van urgentie ontbreekt nog vrijwel geheel'', is zijn kritiek op de noodlijdende toestand van de meeste historische bouwwerken.

Utrecht is de provincie met de meeste kastelen en buitenplaatsen. Met de buitenplaatsen gaat het meestal wel goed, maar veel kastelen verkeren in nood. Ze trekken gemiddeld 20.000 bezoekers per jaar, wat te weinig is om alle kosten te dekken. De meeste kastelen werken bijna alleen nog maar met vrijwilligers. De provincie wil de eeuwenoude gebouwen met parken wel op projectbasis helpen, maar dan moeten de exploitanten zelf ook aan de slag.

Utrecht wil op termijn komen tot een 'Utrechtse Trust' die de verantwoordelijkheid voor alle beheer op zich neemt. Een gunstige uitzondering is overigens Kasteel De Haar in Haarzuilens, dat jaarlijks 250.000 bezoekers weet te lokken. Weijers adviseert de andere kasteelmusea om kennis bij De Haar te gaan halen. Kasteel De Haar is nog familiebezit. Het werd eind 19de eeuw gebouwd en is bekend om de vele jetsetters die er op bezoek kwamen.

Gerelateerde artikelen