KUNST-CULTUUR5 jun '13 23:31

Jacqueline Hassink wint Dutch Doc Award 2013

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Jacqueline Hassink heeft woensdagavond de Dutch Doc Award 2013 in de wacht gesleept, een prijs voor het beste project voor documentairefotografie.

ANP
ANP

De fotografe nam de prijs van 20.000 euro in ontvangst in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Hassink wint het geldbedrag voor het boek The Table of Power 2, waarin ze vergadertafels van de 40 grootste multinationals in Europa vastlegde op het hoogtepunt van de economische crisis. Het boek is een vervolg op haar fotoserie uit 1996 toen ze dezelfde bedrijven bezocht in de economische hoogtijdagen. De kunstenares wil aan de hand van de foto's en haar eigen beschrijvingen laten zien of de crisis is terug te zien in de vergaderruimtes van bedrijven als ING en Shell.

,,Het project is een complexe, gelaagde deconstructie van macht. Hassink laat zien hoe macht eruit ziet'', meent de vakjury van de Dutch Doc Award. Ook prijst de jury haar volharding om bij de machtigste bedrijven binnen te komen.

De Dutch Doc prijs wordt uitgereikt door de stichting Dutch Doc Photo aan documentairefotografen die hun eigen standpunt nadrukkelijk naar voren laten komen in hun werk. In totaal selecteerden 17 deskundigen, onder wie fotograaf Hans Aarsman, ruim 30 projecten uit 2012. Hiervan zette de jury er zes op een shortlist, die sinds eind april in het Tropenmuseum tentoon zijn gesteld. Naast Hassink maakten onder meer ook Hans van der Meer en Kadir van Lohuizen kans.

Gerelateerde artikelen