KUNST-CULTUUR30 mei '13 21:08Aangepast op 31 mei '13 15:24

Michael Berg wint De Gouden Strop 2013

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteur Michael Berg is met zijn thriller Nacht in Parijs de winnaar van De Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende boek van het afgelopen jaar.

ANP Kippa
ANP Kippa

De schrijver ontving de prijs donderdagavond tijdens de Avond van het Spannende Boek in Felix Meritis in Amsterdam.

Berg, een pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen, kreeg een cheque van 10.000 euro en een sculptuur van beeldhouwster Marianne van den Heuvel. Nacht in Parijs is ,,een uitstekende thriller'', zei juryvoorzitter Annemarie van Gaal. ,,Berg koppelt een sterke en geloofwaardige plot aan actuele maatschappelijke thema's. Zo haakt hij in zijn boek aan bij het politieke schandaal rond Dominique Strauss-Kahn en de opkomst van rechts-populistische partijen in de Europese politiek.''

Michael Berg heeft inmiddels zes thrillers op zijn naam staan. Met De Gouden Strop wint hij voor de eerste keer een prijs. Berg is behalve schrijver ook freelance journalist en componist en woont sinds 2004 in Frankrijk.

De Schaduwprijs

Voor De Gouden Strop waren ook Jo Claes, Corine Hartman, Arjen Lubach en Charles den Tex genomineerd. Walter Lucius won met De vlinder en de storm De Schaduwprijs, voor het beste thrillerdebuut. Lucius kreeg een cheque van 1000 euro en een prent.

Met de Avond van het Spannende Boek luidt de stichting CPNB de Maand van het Spannende Boek in. De hele maand juni vinden talloze evenementen plaats rond de misdaadliteratuur. Zo zullen op maandag 17 juni 25 thrillerauteurs 25 musea bezoeken voor 'spannende' activiteiten. De Maand van het Spannende Boek beleeft dit jaar de 25e editie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen