MEDIA2 feb '16 18:55

Senaat wil dat Dekker nieuwe Mediawet aanpast

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Eerste Kamer wil dat staatssecretaris Sander Dekker (Media) zijn nieuwe Mediawet aanpast.

ANP
ANP

Vooralsnog is alleen regeringspartij VVD voor het voorstel. Coalitiegenoot PvdA is kritisch en wil eerst antwoorden afwachten. De coalitie heeft geen meerderheid in de Senaat.

Dekker wil het omroepbestel toekomstbestendig maken nu het aantal kijkers steeds verder afneemt. Het bestel moet opener, waarbij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de regie krijgt. Behalve omroepen mogen ook externe producenten straks televisieprogramma's maken. Het aanbod moet vooral cultureel, informatief en educatief zijn. Amusement mag nog wel, maar niet als doel op zich.

In oktober was er in de Tweede Kamer steun van D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks. Maar deze partijen lieten dinsdag tijdens het debat in de Eerste Kamer weten dat ze op flink wat punten harde toezeggingen voor wijzigingen willen van Dekker om met het wetsvoorstel in te kunnen stemmen. PVV, 50PLUS en SP zijn tegen.

Onafhankelijkheid

De grootste zorgen van de senatoren gaan over de onafhankelijkheid. PvdA en de oppositie vrezen de groeiende en inhoudelijk sturende invloed van de NPO op de omroepen. Ze zijn ook tegen 'politieke' benoemingen. Meerdere partijen hekelden dat op twee posten in raden van toezicht in 'Hilversum' onlangs VVD'ers zijn benoemd, de partij van Dekker zelf.

Volgens CDA en 50PLUS is de nieuwe Mediawet op het gebied van persvrijheid strijdig met de Grondwet en het Europese mensenrechtenverdrag.

De PVV vindt het niet zo erg dat er minder mensen naar de publieke omroepen kijken, omdat die vooral de "linkse boodschap'' uitdragen. De SP vindt dat Dekker met zijn plan het omroepbestel juist afbreekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen