MEDIA26 jan '16 08:54

Tv-makers polsen voetballer voor matchfixing

Auteur: ANP Nieuws

ZEIST (ANP) - Zeker één voetballer uit de Nederlandse competitie is onlangs benaderd om het verloop van een wedstrijd te beïnvloeden.

ANP
ANP

Volgens de KNVB komt die poging tot matchfixing van de productiemaatschappij CCCP, dat onder meer het onthullende tv-programma Rambam maakt. Een woordvoerder van de KNVB bevestigde dinsdag berichtgeving in De Telegraaf daarover.

,,Begin december belde een speler ons met de mededeling dat hij was benaderd door matchfixers'', zei een KNVB-woordvoerder. ,,Met die informatie zijn we naar het Openbaar Ministerie gegaan. Het OM heeft vervolgens gekeken waar dit vandaan kwam. Zo zijn we bij deze productiemaatschappij uitgekomen.'' De KNVB heeft CCCP om opheldering gevraagd.

De KNVB zet morele vraagtekens bij de werkwijze van de tv-makers. ,,Er zijn hierin twee varianten. Als je daadwerkelijk iemand op het spoor bent die zich schuldig maakt aan matchfixing en deze ontmaskert, draag je bij aan een oplossing. Maar als je willekeurig rondbelt, en daar lijkt het vooralsnog op, dan creëer je een probleem om daar vervolgens een uitzending van te maken.'' De bond onderzoekt samen met het OM of het stappen gaat ondernemen tegen CCCP. De productiemaatschappij was dinsdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Op de hoogte gesteld

Alle clubs en scheidsrechters zijn door de KNVB op de hoogte gesteld van de poging tot matchfixing. ,,Ook om duidelijk te maken dat dit kan gebeuren. We weten namelijk vanuit het buitenland dat het niet altijd tv-programma's zijn die dit proberen, maar ook echte fixers'', aldus een woordvoerder.

Vooralsnog heeft één speler zich gemeld in Zeist. De KNVB sluit niet uit dat meer voetballers zijn gepolst door de tv-makers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen