MEDIA5 mrt '16 14:18

Turkse politie opnieuw in actie bij krant

Auteur: ANP Nieuws

ISTANBUL (ANP) - De Turkse politie heeft zaterdag opnieuw traangas gebruikt voor het wegjagen van circa tweeduizend betogers die zich bij het kantoor van de krant Zaman in Istanbul hadden verzameld.

EPA
EPA

Bewapende veiligheidsmedewerkers bewaken het pand, dat vrijdag onder strengere controle van de staat is geplaatst.

Een rechtbank wees een bewindvoerder aan die voor meer controle op de krant moet zorgen. De oproerpolitie dreef vrijdagavond ook al honderden Zaman-sympathisanten terug die zich in de regen hadden verzameld bij het gebouw. De krant is met een oplage van 650.000 de grootste van Turkije en staat kritisch tegenover de regering.

Turkse media meldden zaterdag dat hoofdredacteur Abdulhamit Bilici van Zaman is ontslagen. ,,Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien'', had Bilici kort voor zijn ontslag gezegd. Hij sprak over een ,,donkere periode voor ons land en onze democratie''.

De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today's Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank al van het einde van de rechtsstaat in Turkije. ,,Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet'', aldus Sevgi Akarçesme.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen