MEDIA1 sep '15 12:53Aangepast op 1 sep '15 15:01

Radiozenders blij met behoud frequenties

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Radiozenders zijn blij met het behoud van hun frequenties.

ANP
ANP

Het versnelt de digitalisering van radio, zei directeur Herbert Visser van de stations 100% NL en Radio 10 dinsdag. ,,We zijn samen met de overheid bezig radio digitaal te maken. Dat beleid kunnen we nu doorzetten en verhevigen'', reageert Visser op het besluit van minister Henk Kamp.

De minister van Economische Zaken maakte dinsdag bekend de huidige frequenties voor commerciële radiostations met vijf jaar te verlengen. De minister komt daarmee tegemoet aan een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer, die tegen Kamps plan was om de frequenties in 2017 te veilen. De minister wil wel extra ruimte voor digitale radio gaan veilen.

De Kamer was fel tegen Kamps plan om alle commerciële frequenties voor een periode van tien jaar te veilen. Kamerleden zijn bang dat de ontwikkeling van digitale radio stilvalt als bedrijven moeten focussen op de veiling.

De directeur van 100% NL en Radio 10 noemt het besluit van Kamp goed nieuws voor de radio-industrie en de introductie van DAB+. Visser: ,,Het is belangrijk dat de digitalisering niet op achterstand wordt gezet. Als radiozenders veel geld kwijt waren geweest aan vergunningen, zouden ze minder investeren in digitale radio. Nu kunnen we in verhevigde vorm doorgaan met digitaliseren. Het kost veel marketing om de luisteraar gebruik te laten maken van digitale radio als alternatief voor de FM. Digitale radio biedt de gebruikers veel meer keuze, omdat de frequentieruimte veel efficiënter is ingericht. Het is voor de radio-industrie logisch het publiek daar naartoe te leiden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen