MEDIA16 jun '13 10:28

D66 wil oplossing voor WNL en PowNed

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Voor WNL en PowNed moet binnen het omroepbestel een tijdelijke plek worden gecreëerd, zodat deze twee omroepen niet te snel hoeven te groeien maar uiteindelijk wel bij de rest kunnen aansluiten.

ANP Kippa
ANP Kippa

Dat bepleit D66-Kamerlid Kees Verhoeven zondag, vooruitlopend op een debat over de publieke omroep komende week.

,,WNL en PowNed passen eigenlijk niet binnen de routes die staatssecretaris Sander Dekkker heeft bedacht", stelt Verhoeven. ,,Ze worden gedwongen om zes keer zo groot te worden of om aspirant te blijven. Dan worden ze zelfs kleiner dan nu het geval is."

Daarom is volgens D66 een tussenoplossing nodig. Naast de drie fusieomroepen, drie zelfstandige omroepen en de NTR en de NOS moet er een tijdelijke negende plek komen. Die zou dan door WNL en PowNed ingevuld kunnen worden voor een periode van 5 jaar. ,,Daar moeten we dan wel voorwaarden aan verbinden", zegt Verhoeven. Hij denkt aan een verplichting van 50.000 of 100.000 leden (een volwaardige omroep moet 150.000 leden hebben) of aan kwaliteitseisen. ,,En WNL en PowNed moeten dan wel samenwerken."

Aanvliegroute

Ook vindt Verhoeven dat WNL en PowNed niet eindeloos van zo'n constructie gebruik mogen maken. ,,Uiteindelijk moet iedereen wel in het keurslijf en aansluiten."

Overigens zou zo'n negende plek in de toekomst volgens Verhoeven ook een goede aanvliegroute kunnen zijn voor andere nieuwe omroepen die tot het bestel toe willen treden. Voor nieuwe omroepen is het lastig om aansluiting te vinden, terwijl iedereen het er wel over eens is dat nieuwe toetredingen mogelijk moeten blijven.

De Tweede Kamer spreekt woensdag met Dekker over zijn toekomstvisie voor de publieke omroep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen