MEDIA15 nov '13 11:58

Publiek en commercieel samen terugkijken

Auteur: ANP Nieuws

HILVERSUM (ANP) - De publieke omroepen en commerciële zenders van RTL en SBS komen met een gezamenlijke on-demanddienst om programma's terug te kijken.

ANP
ANP

Onder de naam NL Ziet zijn vanaf eind januari 2014 tegen betaling programma's van de NPO, RTL en SBS een jaar lang terug te zien via internet.

Dat maakten de drie mediabedrijven vrijdag bekend. RTL-baas Bert Habets sprak van een historisch moment.

Op NL Ziet worden de on-demanddiensten NPO Plus, RTL XL en Kijk gebundeld. De aparte diensten blijven ook los van elkaar bestaan. Ook Henk Hagoort van de NPO noemt de samenwerking historisch. "Dit is uniek in Europa. We schrijven tv-geschiedenis en bewijzen onze kijkers een hele grote dienst." Met één abonnement zijn via het platform hele reeksen van NPO-, RTL- en SBS-series zonder reclame te streamen op pc, laptop, smartphone of tablet. Sommige programma's zullen op NL Ziet te zien zijn voordat ze op tv worden uitgezonden. Wat het abonnement gaat kosten, is nog niet bekend.

Netflix

"Het is heel bijzonder dat drie elkaar beconcurrerende mediabedrijven de handen ineen slaan", vertelt Bert Habets. "Maar onze wereld verandert snel. En naast alles wat ons scheidt, is er ook veel dat ons bindt. Zoals het belang van de kijker." De RTL-voorman ontkent dat NL Ziet een aanval is op de nieuwe streamingdienst Netflix. "Wij hebben een heel ander aanbod."

Habets vertelt dat hij twee jaar geleden met het idee voor een gezamenlijk terugkijkplatform bij zijn NPO-collega Henk Hagoort aanklopte. "Die noemde het destijds 'op zijn minst interessant'." Samen trokken de partijen naar Den Haag, waar uiteindelijk groen licht werd gegeven voor de samenwerking. De drie partijen laten weten open te staan voor samenwerkingen met andere zenders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen