OPMERKELIJK24 sep '13 17:07

'Do-it-yourself' begrafenissen in Hongarije

Auteur: ANP Nieuws

BOEDAPEST (ANP) - In Hongarije worden voorbereidingen getroffen voor 'do-it-yourself' begrafenissen en crematies.

ANP
ANP

Vanaf januari zal de overheid gratis begraafplaatsen, grafkisten en urnen beschikbaar stellen aan nabestaanden die de uitvaart niet kunnen betalen. Voorwaarde is dat zij zelf het lichaam wassen en afleggen, naar het graf brengen, het gat graven en het stoffelijk overschot laten zakken. Hongaren kunnen voor de 'sociale begrafenis' aankloppen bij hun gemeenten.

Aanleiding voor de maatregel is bezorgdheid dat veel Hongaren de relatief hoge kosten niet willen of kunnen betalen in deze tijd van economische crisis. Ziekenhuizen in het EU-land klagen erover dat veel, dikwijls oudere patiënten, na hun overlijden worden achtergelaten door familieleden of kennissen.

De oppositie heeft de door de centrumrechtse regering van premier Viktor Orban gesteunde wet bekritiseerd. Zij vraagt zich af wat er gebeurt met nabestaanden die niet in staat zijn hun geliefden zelf te begraven. Ook vanuit de begrafenisbranche is er kritiek op de 'IKEA-achtige aanpak'. ,,Deze wet betekent vruchtbare grond voor illegaal werk'', zegt de Zuid-Transdanubië Begrafenis Vereniging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen