SPO4 jan '16 16:22

Volleybalsters struikelen over eerste horde

Auteur: ANP Nieuws

ANKARA (ANP) - De Nederlandse volleybalsters zijn in het olympisch kwalificatietoernooi in Ankara over de eerste horde gestruikeld.

ANP
ANP

Oranje verloor maandag in de Turkse hoofdstad met 2-3 van Duitsland. Rio de Janeiro is door deze tegenvaller verder weg dan ooit.

De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti haalde te zelden het hoge niveau van het succesvolle EK in eigen land (zilver). Dankzij vechtlust en overlevingsdrang kon het openingsduel worden gerekt tot vijf sets. Door fouten kon de beslissende niet worden gered: 28-26 22-25 22-25 25-20 11-15.

De eerste set gaf al een angstig vermoeden maar toch ook een goed gevoel. Nederland speelde zeker niet geweldig maar kwam niettemin met 19-15 voor. Op een comfortabele 24-20 dienden de eerste serieuze problemen zich aan. Het beslissende punt, door een blok van Yvon Beliën en Lonneke Slöetjes, werd pas diep in de verlenging gemaakt nadat ook de Duitsen, met de amper af te stoppen Margareta Kozuch als aanjager, een setpoint hadden gemist.

Opportunisme

De meevaller bracht geen rust. In de volgende sets werd te gemakkelijk weggegeven wat met hard werken was verdiend. De serviceverwerking haperde, de aanval dus ook. Te prijzen viel dat geen van de Oranje-speelsters, er werd veel gewisseld, het hoofd liet hangen. Er bleef geloof in een goede afloop. Dat leverde met een dosis opportunisme winst op in de vierde set. De definitieve tik werd niet uitgedeeld.

Nederland moet nu Kroatië en gastland Turkije verslaan om ten minste tweede te worden in de poule en kans te houden op een olympisch vervolg. Alleen de winnaar van het OKT plaatst zich direct. De nummers twee en drie mogen in mei naar Japan voor de laatste gelegenheid zich een weg naar Rio te banen.

Gerelateerde artikelen