SPO7 jan '16 11:24

Dumoulin mikt op Giro en Rio

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - Tom Dumoulin heeft voor komend seizoen de Ronde van Italië en de Olympische Spelen van Rio als hoofddoelen gesteld.

ANP Kippa
ANP Kippa

Dat zei de Limburger donderdag in Berlijn bij de teampresentatie van Giant-Alpecin. Dumoulin geldt als een van de kanshebbers voor goud op de olympische tijdrit. De Giro begint op 6 mei in Apeldoorn.

,,In de Giro worden de tijdritten het doel en komt de focus niet op het klassement te liggen. Althans, dat is nu de insteek'', vertelde Dumoulin op de Italiaanse ambassade in Berlijn, waar de inmiddels Duitse, maar van oorsprong Nederlandse ploeg de plannen voor komend seizoen ontvouwde. De Tour de France staat vooralsnog niet op zijn programma. ,,Het wordt waarschijnlijk geen Tour, nee. Al blijft het afwachten hoe ik uit de Giro kom. Het alternatief is een hoogtestage en de Ronde van Polen. Het is gebleken dat ik op zo'n stage goed reageer.''

Met dat laatse doelde Dumoulin op zijn optreden in de Ronde van Spanje afgelopen najaar. De Tour, waarop hij zijn hoop had gevestigd, liep uit op een teleurstelling. Nadat hij er niet in was geslaagd de openingstijdrit in Utrecht te winnen, leek Dumoulin in de derde rit naar de Muur van Hoei alsnog op weg naar het geel. Maar een valpartij maakte aan al zijn illusies een einde. Dumoulin verdween met een breuk in het schoudergewricht uit de ronde en kwam, na een hoogtestage, terug met een spectaculair optreden in de Vuelta, waarin hij twee ritten won en tot op de voorlaatste dag om de eindzege meestreed. ,,De Vuelta heeft geleerd dat ik in de toekomst hoge ogen kan gooien in een klassement van een grote ronde, maar daar wachten we nog een jaar mee.'' In Rio lijkt de tijdrit op zijn lijf geschreven. ,,Met een minder geschikt parcours hadden we het misschien anders gepland.''

Dumoulin moet het in de Giro doen zonder de steun van kersvers ploeggenoot Laurens ten Dam. De van LottoNL-Jumbo overgekomen klimmer richt zich op de Tour de France. ,,Ik hoop jongens als Warren Barguil aan mooie successen te helpen, bijvoorbeeld in de Tour. Ik heb een goede winter gehad en ben voor het eerst sinds jaren niet ziek geweest.'' Ten Dam begint zijn seizoen in Parijs-Nice. Hij gaat voorlopig trainen in de Verenigde Staten. Na de Ardenner klassiekers keert hij daar terug, onder meer om mee te doen aan de Ronde van Californië.

Gerelateerde artikelen