SPO8 feb '16 08:41

Amerikaanse atleten mogen Rio mijden

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse olympische comité USOC heeft zijn atleten een duidelijke boodschap gegeven.

EPA
EPA

Wie zich zorgen maakt over zijn of haar gezondheid vanwege het zikavirus in Brazilië, moet in augustus niet naar de Olympische Spelen in Rio gaan. De USOC heeft alle sportbonden in de Verenigde Staten eind januari op de hoogte gebracht van het standpunt.

Het nieuws kwam naar buiten via voorzitter Donald Anthony van de schermbond, want de USOC wilde officieel alleen kwijt dat ze de sportbonden over aanbevelingen heeft geïnfomeerd. ,,De boodschap was duidelijk. Wie zich niet veilig voelt, moet thuis blijven'', aldus Anthony.

Het zikavirus veroorzaakt grote onrust in de wereld, omdat het bij zwangere vrouwen zou kunnen leiden tot grote schade aan de hersenen van de ongeboren baby. Het virus wordt verspreid door een tropische muggensoort en is vooral actief in Zuid-Amerika.

NOC*NSF

Vooralsnog zijn er volgens USOC geen aanwijzingen dat grote aantallen aleten Rio zullen mijden vanwege het zikavirus. ,,Maar een atleet die zich zorgen maakt, mag zelf beslissen thuis te blijven'', wist Will Connell, de voorzitter van de paardensportbond, te melden.

De autoriteiten in Rio de Janeiro hebben ingrijpende maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding van het zikavirus. Alle olympische faciliteiten worden vanaf vier maanden voor de opening van de Spelen grondig gecontroleerd en alle plekken waar muggen zouden kunnen huizen gereinigd.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF liet eerder al weten dat het zich geen grote zorgen maakt en duidelijke gezondheidsprotocollen heeft voor de olympische atleten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen