SPO12 feb '16 18:59

Mannenploeg pakt WK-goud op achtervolging

Auteur: ANP Nieuws

KOLOMNA (ANP) - Het Nederlands mannenteam heeft vrijdagavond bij de WK afstanden in Kolomna de wereldtitel op de achtervolging geprolongeerd.

EPA
EPA

Het schaatsdrietal van Oranje, bestaande uit Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga, zegevierde na acht ronden in een tijd van 3.40,04. Het zilver was voor Noorwegen (3.41,26), het brons ging naar Canada (3.43,28).

Het was de negende keer dat de ploegachtervolging bij de WK afstanden werd verreden. Nederland veroverde voor de achtste keer de wereldtitel. Alleen in 2011 in Inzell was de Amerikaanse ploeg beter, met Oranje op de derde plaats.

In de Nederlandse formatie ontbraken Sven Kramer (afgezegd) en Jorrit Bergsma (reserve). Met Kramer in de ploeg won Oranje olympisch goud bij Sotsji 2014 (plus Blokhuijsen en Koen Verweij). Vorig jaar zorgden Kramer, Verweij en De Vries voor de wereldtitel in Heerenveen. Verweij heeft dit seizoen inmiddels laten schieten en wil volgend jaar weer op topniveau terugkeren.

Enorme luxe

Blokhuijsen, De Vries en Stroetinga wonnen eerder dit seizoen in Inzell gezamenlijk een wereldbekerwedstrijd. Dat deden Kramer, Bergsma en Blokhuijsen nadien in Heerenveen eveneens. ,,De beste race was in Inzell, daarom heb ik nu voor dit drietal gekozen'', legde bondscoach Geert Kuiper bij de NOS uit.

,,Het is echter nooit leuk als Sven Kramer, de Messi van de ploeg, ontbreekt. Maar als je dan Jan Blokhuijsen als vervanger kan oproepen, is dat een enorme luxe. We hebben gewoon vijf, zes jongens die deze discipline goed aankunnen. Aan mij de taak om het beste team samen te stellen. Ik wilde hier niet mijn gelijk halen, maar goud voelt best goed.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen