SPO14 feb '16 18:17

Zilver voor aflossingsploeg in Dordrecht

Auteur: ANP Nieuws

DORDRECHT (ANP) - De Nederlandse mannenrelayploeg heeft zondag verrassend het zilver gepakt op de laatste dag van de wereldbekerfinale in Dordrecht.

EPA
EPA

Dankzij twee penalty's voor Canada en Zuid-Korea werd Oranje tweede, ondanks een val van Mark Prinsen.

Nederland trad noodgedwongen aan met een gelegenheidsteam, aangezien Daan Breeuwsma (operatie aan de knie), Sjinkie Knegt (hard gevallen) en Adwin Snellink (ziek) niet konden deelnemen. Vaste waarde Freek van der Wart en jonge honden Itzhak de Laat, Dennis Visser en Prinsen streden echter voor wat ze waard waren en leken goed mee te kunnen met de wereldtop.

Door de val van Prinsen kwam Oranje echter als vierde over de lijn op ruime achterstand van de tegenstand. De straffen voor de directe concurrenten zorgden toch voor eremetaal. De Russen wonnen het goud. Nederland kwam wel net tekort voor de eindzege in de wereldbeker. Canada sprokkelde net genoeg punten om de Nederlanders van het lijf te houden.

Teleurstelling

Op individueel niveau stelden de Nederlanders zondag teleur. Van der Wart werd in de kwartfinales van de 500 meter uitgeschakeld met een penalty. Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven wisten op die afstand de halve finales te halen, maar kwamen daarin net tekort om de wereldtop te kloppen. Suzanne Schulting maakte indruk in de kwartfinales van de 1000 meter, maar moest in de halve finale een penalty incasseren.

Knegt, die vrijdag hard viel en twee nachten in het ziekenhuis lag met een hele reeks blessures, was zondag weer in de ijshal in Dordrecht. Hij moedigde zijn landgenoten aan en mocht het ijs op bij de prijsuitreiking.

Gerelateerde artikelen