SPO19 jan '16 19:49

Schouten wint eerste marathon op natuurijs

Auteur: ANP Nieuws

HAAKSBERGEN (ANP) - Irene Schouten heeft dinsdagavond in Haaksbergen de eerste marathon deze winter op natuurijs gewonnen.

ANP
ANP

De 23-jarige wereldkampioene op de massastart was na zestig ronden op een besneeuwde baan de beste sprintster van een kopgroepje van vier. Schouten won eerder deze maand ook al de Nederlandse titel marathonschaatsen op kunstijs in Amsterdam.

Elma de Vries eindigde als tweede, Ineke Dedden kwam als derde over de streep. Emma Engbers moest genoegen nemen met de vierde plek. Het kwartet was ongeveer halverwege de wedstrijd uit het peloton weggereden. Dankzij een prima samenwerking kon het viertal meer dan een halve ronde op de grote groep pakken. De favoriete Schouten, die bekend staat om haar prima eindsprint, liet zich in de slotfase niet verrassen.

,,De omstandigheden waren zwaar, maar ik schaatste lekker'', liet Schouten glunderend weten op TV Oost. ,,Dit was voorlopig mijn laatste marathon. Nu krijgt de langebaan weer voorrang, om te beginnen de NK allround komend weekeinde in Thialf. Dit was misschien niet de beste voorbereiding, maar deze eerste wedstrijd op natuurijs wilde ik niet overslaan.''

Haaksbergen behoorde met Noordlaren begin deze week tot de belangrijkste gegadigden voor de organisatie van de eerste marathon op natuurijs. Bij de ijsmetingen op dinsdagochtend voldeden zowel de baan in Twente als de baan in Groningen aan de minimale dikte van 3 centimeter. Op basis van de betere weersverwachtingen koos de KNSB voor Haaksbergen, dat in het seizoen 2009-2010 voor de laatste keer de eerste marathon op natuurijs organiseerde. Daarna was Noordlaren de concurrentie driemaal op rij te snel af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen