SPO19 jan '16 20:50

Hekman pakt zege in Haaksbergen

Auteur: ANP Nieuws

HAAKSBERGEN (ANP) - Gary Hekman heeft dinsdagavond in Haaksbergen de eerste marathonwedstrijd dit schaatsseizoen op natuurijs op zijn naam geschreven.

ANP
ANP

Na honderd ronden was de favoriete kopman van Team Van Werven de beste in de eindsprint van een kopgroep van dertien man. Simon Schouten moest, mede door een misslag op het laatste rechte stuk, genoegen nemen met de tweede plaats. De Belg Bart Swings eindigde op de derde plek.

Eerder op de avond zegevierde Irene Schouten in de vrouwenwedstrijd over zestig ronden. Haaksbergen won de strijd met Noordlaren om de organisatie van de eerste marathon op natuurijs.

Vanaf de eerste ronde werd er ook bij de mannen veel strijd geleverd op de redelijk begaanbare baan in Twente. Op ongeveer de helft van de marathon hadden dertien man een voorsprong van een ronde op het alsmaar uitdunnende peloton. Op circa 35 ronden voor het einde reden Crispijn Ariëns en Simon Schouten weg uit de grote groep. Ze deden dat met de hulp van enkele ploeggenoten, onder wie olympisch kampioen Jorrit Bergsma, die als gangmakers fungeerden. Die vluchtpoging mislukte, waardoor Bergsma reglementair de strijd moest staken.

Vijfde zege

In de slotfase vielen er voortdurend gaten in de kopgroep, maar niemand kon echt wegkomen. Hekman maakte in de slotfase het teamkarwei koelbloedig af. Het was alweer zijn vijfde zege dit seizoen. ,,Deze overwinning op natuurijs had ik nog niet'', sprak hij glunderend bij TV Oost. ,,Het valt niet mee om de favorietenrol waar te maken, maar het is me gelukt, met dank aan mijn ploeg.''

Het marathonpeloton verhuist deze week naar de Weissensee in Oostenrijk, waar onder meer op zaterdag het Open Nederlands kampioenschap wordt verreden. Hekman verdedigt daar zijn titel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen