SPO19 feb '16 17:24

Cancellara wint tijdrit Algarve, Sánchez valt

Auteur: ANP Nieuws

SAGRES (ANP) - De Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara heeft vrijdag de tijdrit gewonnen in de Ronde van de Algarve.

EPA
EPA

De 34-jarige specialist van Trek-Segafredo was in de rit tegen de klok over 18 kilometer vijf seconden sneller dan de Duitser Tony Martin. De Spaanse klassementsleider Luis León Sánchez, donderdag winnaar van de tweede etappe, ging op een rotonde door een harde windvlaag onderuit en moest opgeven.

Cancellara boekte zijn tweede overwinning van het seizoen. De Zwitserse krachtpatser zegevierde eind vorige maand ook al op Mallorca. De viervoudig wereldkampioen tijdrijden was vrijdag op het vlakke parcours aan de Portugese zuidkust, met start en finish in Sagres, een klasse apart. ,,Ik ging vol gas, op sommige stukken reed ik met de wind in de rug wel 70 kilometer per uur'', zei Cancellara.

De Zwitser zette al vroeg met 20 minuten en 57 seconden een tijd neer waar iedereen zich op stuk beet. Alleen Martin kwam enigszins in de buurt. De Brit Geraint Thomas, vorig jaar eindwinnaar in de Algarve, moest als nummer drie al bijna een halve minuut toegeven.

Windvlaag

Martin profiteerde van de onfortuinlijke val van Sánchez en nam de leiding in het klassement over. De Duitser, die de rittenkoers in 2011 en 2013 op zijn naam schreef, heeft drie seconden voorsprong op Thomas. Ion Izagirre uit Spanje staat derde op twintig tellen. Robert Gesink is de nummer veertien van het klassement, de kopman van LottoNL-Jumbo heeft 1 minuut en 36 seconden achterstand. De Ronde van de Algarve wordt in het weekeinde afgesloten met twee heuvelachtige etappes, waarin de renners een paar pittige beklimmingen voor de kiezen krijgen.

Voor Sánchez liep zijn rit in de gele leiderstrui uit op een drama. Vlakbij de bekende vuurtoren op het meest zuidelijke puntje van Portugal werd hij gegrepen door een windvlaag en smakte op het asfalt. De Spanjaard moest naar het ziekenhuis, waar een snee in zijn kin werd gehecht. De eerste diagnose luidt dat Sánchez in ieder geval niets heeft gebroken.

Gerelateerde artikelen