SPO20 feb '16 11:08

Berga en Anema sluiten seizoen af met ruzie

Auteur: ANP Nieuws

ALKMAAR (ANP) - Marathonschaatser Ingmar Berga zal zaterdag moeten toekijken of zijn leidende positie in de KPN marathonfinale in Alkmaar nog in gevaar komt.

ANP
ANP

Berga heeft tegenover schaatsen.nl bevestigd dat hij van zijn trainer Jillert Anema niet mag starten. Anema zou Berga verwijten dat hij woensdag tijdens een wedstrijd in Assen niet aanvallend genoeg had gereden.

,,Ik mag niet rijden. Na de wedstrijd kreeg ik ineens een verwijt", meldde de verbouwereerde Berga, die zelf zegt dat hij het vanwege rugklachten af en toe rustiger aandeed deze winter. Desondanks neemt hij normaal gesproken zaterdag de cup in ontvangst. ,,Jillert vindt dat ik de cup eerder dit seizoen al binnen had moeten hebben." Berga stapt na dit seizoen over van Team Royal A-ware/Fonterra naar Okay Fashion & Jeans. ,,Ik had graag een mooie laatste wedstrijd laten zien, maar dat mag niet. Nu moet ik in mijn spijkerbroek het podium op. Ik heb jarenlang hard gewerkt voor deze ploeg en ik heb Jillert een goede dienst bewezen. Dit is kinderachtig.''

Alleen Frank Vreugdenhil kan nog voorkomen dat Berga het eindklassement wint, maar dan moet hij zegevieren in Alkmaar met een ronde voorsprong. ,,Een aantal ploeggenoten zeiden wel: we gaan er alles aan doen om die cup voor jou veilig te stellen. Maar van een deel heb ik nog helemaal niets gehoord'', aldus Berga, die niet uitsluit dat de maatregel te maken heeft met zijn vertrek bij de ploeg. ,,Toch heb ik dat gewoon netjes besproken, ook dat ik in gesprek was met andere ploegen. Alles leek koek en ei, maar blijkbaar niet.''

Anema liet bij de NOS weten dat het om een tactische zet gaat. ,,Er is natuurlijk over nagedacht. Dat ga je pas doen op het moment dat dingen niet lopen zoals je graag zou willen. Afgelopen woensdag hebben we een wedstrijd gereden. Als vanavond een kopie van die wedstrijd wordt, dan komt de leidende positie van Ingmar in gevaar. En ook ons ploegenklassement. Op dit moment is Ingmar niet in zijn beste vorm. Jorrit Bergsma komt van een WK af en is in bloedvorm. Dus ik ga met het team rijden voor Ingmar, maar zónder Ingmar", aldus Anema.

Gerelateerde artikelen