SPO12 mrt '16 17:20

Handbalsters ten onder tegen Spanje

Auteur: ANP Nieuws

LÉON (ANP) - De Nederlandse handbalsters hebben zaterdag in de EK-kwalificatie verloren van Spanje.

Bondscoach Henk Groener. ANP
Bondscoach Henk Groener. ANP

In Léon vloog de thuisploeg uit de startblokken, waarna Nederland in een betere tweede helft niet meer genoeg terrein kon goedmaken. Het werd 32-29 in de kwalificatiewedstrijd voor het EK van eind dit jaar in Zweden.

De ploeg van bondscoach Henk Groener versloeg Spanje woensdag in Almere nog met grote cijfers (31-21). Oranje speelde vier dagen later echter een onthutsend slechte eerste helft. Aan Nederlandse zijde lukte bar weinig, mede dankzij de uitblinkende Spaanse keepster Silvia Navarro. Spanje sneed juist door de Nederlandse verdediging heen en scoorde er lustig op los, keeperswissels ten spijt. Zo stond Nederland halverwege 20-11 achter.

In de tweede helft kwam de nummer twee van het laatste WK sterk terug, mede dankzij Yvette Broch. Spanje hield echter een paar doelpunten voorsprong over en voorkwam zo dat Oranje zich al kwalificeerde voor het EK. Op basis van de onderlinge resultaten blijft de ploeg van Groener de Spaanse handbalsters wel voor in de poule.

Broch

Broch bleek uiteindelijk de meest productieve Nederlandse speelster met zeven treffers, al deed Lois Abbingh met zes ballen in het doel het niet veel minder. Nycke Groot en Angela Malestein wisten beiden viermaal te scoren, Estavana Polman bleef op één treffer staan. Tegen de tien goals van Alexandrina Barbosa konden de Oranjevrouwen echter niet op.

De nederlaag is geen ramp. Nederland staat nog altijd bovenaan in de kwalificatiegroep en de eerste twee gaan naar het EK in Zweden. Toch betekent het verlies wel een domper in de aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi van eind volgende week in Metz, waar Nederland zijn eerste deelname aan de Olympische Spelen kan afdwingen. De vicewereldkampioen treft vrijdag eerst gastland Frankrijk en neemt het daarna op tegen Japan (zaterdag) en Tunesië (20 maart). De nummers één en twee van de groep gaan naar Rio de Janeiro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen