SPO15 mrt '16 18:21

Vijfde plaats Leezer klopt niet

Auteur: ANP Nieuws

SAN BENEDETTO DEL TRONTO (ANP) - Tom Leezer prijkte dinsdag lange tijd als vijfde in de uitslag van de afsluitende tijdrit van de Tirreno-Adriatico.

ANP
ANP

Dat was een verrassend goede klassering voor de renner van LottoNL-Jumbo die niet als specialist te boek staat. Op internet volgden behalve lof voor zijn prestatie ook suggesties dat Leezer misschien een kortere weg had gevonden. Niet veel later meldde de ploeg zelf op Twitter dat het de organisatie had gemeld dat er een fout moet zijn gemaakt.

Leezer had in de officiële uitslag over 10 kilometer slechts zestien seconden langzamer gereden dan de Zwitserse winnaar Fabian Cancellara. Op een andere specialist, de Duitser Tony Martin, gaf hij één tel toe. Het leidde tot gefronste wenkbrauwen, ook bij de ploegleiding van LottoNL-Jumbo.

,,Ik reed achter Tom tijdens de tijdrit en klokte een tijd die twintig seconden langzamer was dan Maarten Tjallingii'', zei ploegleider Jan Boven. ,,Omdat we de sport zo eerlijk mogelijk willen houden, hebben we de jury gebeld om te zeggen dat de uitslag niet klopt.''

Enkele uren later paste de koersorganisatie de uitslag aan. Leezer duikelde van de vijfde naar de 103e plek, op 1 minuut en 6 seconden van Cancellara. Stef Clement was op de zeventiende plek de beste Nederlander in de rit tegen de klok over 10 kilometer door San Benedetto del Tronto. Clement gaf 27 seconden toe op de Zwitser. In het eindklassement werd Bauke Mollema negende, met een achterstand van 45 tellen op de Belgische winnaar Greg Van Avermaet.

Gerelateerde artikelen