SPO3 apr '16 00:20

Bekkering en Duetz pakken goud bij Sofia Cup

Auteur: ANP Nieuws

PALMA DE MALLORCA (ANP) - De Nederlandse zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben zaterdag bij de strijd om de Sofia Cup goud veroverd in de olympische 49erFX-klasse.

EPA
EPA

Het duo uit de Delta Lloyd Talentploeg eindigde voor de kust van Mallorca in de afsluitende medalrace op de negende en voorlaatste plaats. Het Hollandse koppel, dat al zeker was van zilver, hield de Deense rivalen Jena Mai Hansen en Katja Steen Salskov-Iversen achter zich. Daardoor stelden de klassementsleiders de eindzege veilig, met een voorsprong van dertien punten op het Deense duo.

Windsurfster Lilian de Geus, zevende in de finale, greep aanvankelijk als nummer vier in de eindstand naast een medaille. De jury legde Charline Picon uit Frankrijk echter alsnog een straf op voor een race op vrijdag. Daardoor moest ze haar bronzen medaille afstaan aan De Geus.

Bekkering (24) en Duetz (22) waren de afgelopen week in Spanje uitstekend op dreef. In de zestien afgewerkte races was de tiende plek hun slechtste resultaat. Ze gingen zes keer als eerste boot over de finish. Vooral op donderdag blonk het Nederlandse tweetal uit, met drie overwinningen.

Olympische Spelen

Bekkering en Duetz, eerder dit jaar keurig vierde op het WK, mogen nog hopen op deelname aan de Olympische Spelen van Rio 2016. Ze verloren weliswaar in de nationale selectiestrijd vorig jaar van Nina Keijzer en Claire Blom, maar dat duo heeft nog niet voldaan aan de prestatienorm van sportkoepel NOC*NSF.

Tijdens de olympische zeilweek later deze maand in het Franse Hyères krijgen Keijzer en Blom hun laatste kans op een ticket voor Rio 2016. Bij dat toernooi moeten ze bij de eerste acht eindigen op de geschoonde landenlijst om zich zich als laatste Nederlandse zeilteam te kwalificeren. Indien dat niet lukt, gaat het olympisch ticket naar Bekkering/Duetz.

In de Finnklasse moest Pieter-Jan Postma genoegen nemen met de vijfde plaats in de eindstand. De Europese kampioen kon in de medalrace (zesde) geen sprong naar het podium maken. Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen, tiende en laatste in de medalrace, zakten van de derde naar de vijfde plek in het eindklassement.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen