SPO3 apr '16 20:04

Sagan groots naar winst in honderdste Ronde

Auteur: ANP Nieuws

OUDENAARDE (ANP) - De honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen kreeg zondag met wereldkampioen Peter Sagan een passende winnaar, zeker vanwege de manier waarop de Slowaak zich in de regenboogtrui presenteerde.

ANP
ANP

Op de Paterberg schudde Sagan zijn laatste belager, de Belg Sep Vanmarcke, van zich af om alleen de finish in Oudenaarde te kunnen passeren. ,,Zelden zagen we hier een eerlijker resultaat'', vond ook Nico Verhoeven, ploegleider van LottoNL-Jumbo dat met Vanmarcke (derde) nog net het podium bereikte.

De Belg was vorig jaar de grote verliezer in de wedstrijd waar zijn voorjaar grotendeels om draait, maar was dit jaar ondanks twee valpartijen beter op dreef. ,,Hij heeft Sagan het langst kunnen volgen en kreeg daarna met Cancellara een mooie locomotief mee om zijn podiumplaats veilig te stellen. Hij heeft maximaal gepresteerd'', oordeelde Verhoeven.

Sagan was eenvoudigweg niet te kloppen. Eerst ging hij slim mee met Michal Kwiatkowski, eerder al zijn vluchtcompaan in E3 Harelbeke waar de renner van Tinkoff zijn zesde tweede plaats van het seizoen behaalde. Het tweetal kreeg gezelschap van Vanmarcke waarna de Pool er op de Oude Kwaremont vanaf moest en Vanmarcke uiteindelijk door kramp overvallen werd op de Paterberg, de laatste helling voor Oudenaarde. ,,Ik was blij dat ik Cancellara nog kon volgen.''

De Zwitser, bezig aan zijn laatste jaar, gold samen met Sagan en Greg van Avermaet als topfavoriet. De Belg verdween al vroeg met een sleutelbeenbreuk na een val uit koers. Sagan, vorige week al winnaar in Gent-Wevelgem, droeg zijn zege op aan de onlangs overleden Belgische wielrenners Antoine Demoitié en Daan Myngheer. ,,Het is erg verdrietig wat er is gebeurd.''

Dylan van Baarle, die lange tijd deel uitmaakte van de kopgroep, werd op de zesde plaats de beste Nederlander.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen