SPO13 apr '16 14:28Aangepast op 14 apr '16 11:25

Meldoniumschorsing kan worden opgeschort

Auteur: ANP Nieuws

MONTREAL (ANP) - Internationale sportbonden mogen in bepaalde gevallen de schorsing van een sporter die meldonium heeft gebruikt, opschorten.

EPA
EPA

Dat blijkt uit een brief van het mondiale anti-dopingagentschap WADA.

Meldoniumgebruik is sinds 1 januari 2016 verboden, vooral omdat het middel de prestaties van sporters bevordert. Het is echter niet geheel duidelijk hoe lang het duurt voordat het middel het lichaam heeft verlaten en hoe lang het nog te traceren is in urine. Zolang dat nog wordt onderzocht, geeft het WADA de internationale sportfederaties, zoals de internationale schaatsunie ISU, de ruimte om in bepaalde gevallen de schorsing van een betrapte sporter op te schorten.

Als de sporter voor 1 maart is betrapt en er 1 tot 15 microgram meldonium per milliliter urine is gemeten, kan de schorsing tijdelijk worden gestaakt. Hetzelfde geldt bij een test van na 1 maart waarin minder dan 1 microgram per milliliter is gevonden. Maar als uiteindelijk blijkt dat sporter wel degelijk het medicijn nam na 1 januari 2016, wordt hij alsnog geschorst en vervallen de tussentijds neergezette prestaties.

Tot nu toe zijn 140 sporters betrapt op meldoniumgebruik. Van de sporters van wie dat bekend is gemaakt, kwamen er veel uit Rusland. Veel sportbonden uit Rusland pleitten woensdag dan ook direct voor amnestie naar aanleiding van de WADA-brief. Zo zei de Russische schaatsbond dat onder anderen Pavel Koelizjnikov en shorttracker Semen Elistratov in aanmerking komen.

Als een sporter overigens volgens de autoriteiten niet had kunnen vermoeden dat er dit jaar minder dan 1 microgram van het middel in een milliliter urine zat, is vrijspraak volgens het WADA te billijken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen