SPO15 apr '16 19:05

Bokser Müllenberg naar Olympische Spelen

Auteur: ANP Nieuws

SAMSUN (ANP) - Bokser Peter Müllenberg gaat naar de Olympische Spelen.

EPA
EPA

De 28-jarige Tukker verzekerde zich vrijdag van een ticket naar Rio de Janeiro, door op het olympisch kwalificatietoernooi in Samsun de finale te halen. Müllenberg was in de halve finale van de klasse tot 81 kilogram in de Turkse stad te sterk voor de plaatselijke favoriet Mehmet Unal: 3-0 (30-27 30-27 29-28).

Müllenberg is de eerste Nederlandse bokser in 24 jaar die naar de Spelen gaat. Op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona was Oranje voor het laatst van de partij in het bokstoernooi, toen met liefst zes deelnemers. Orhan Delibas blonk in de Spaanse stad uit met zilver.

De 28-jarige Almeloër hoopt in Rio de Janeiro in de voetsporen van Delibas te treden. Eerst moest Müllenberg op het kwalificatietoernooi in Samsun een podiumplaats behalen. Daarin slaagde de kopman van Oranje glansrijk. De tweevoudig winnaar van EK-zilver versloeg eerst Ainar Karlson uit Estland met 3-0 en vervolgens met dezelfde cijfers de Noorse bokser Surkho Shamilov. In Unal trof Müllenberg vrijdag de Turkse kampioen, die luidkeels werd aangemoedigd vanuit de hal in Samsun.

De Nederlandse halfzwaargewicht liet zich daardoor echter niet van de wijs brengen en wist Unal steeds te raken. Direct na de laatste ronde stak Müllenberg al zijn handen de lucht in. De Tukker voelde dat alleen hij recht had op het ticket naar Rio. De jury wees hem unaniem aan als winnaar, waarna Müllenberg juichend een rondje door de ring danste.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen