SPO25 nov '15 15:27Aangepast op 25 nov '15 16:53

Georgiev behoudt wereldtitel dammen

Auteur: ANP Nieuws

EMMEN (ANP) - Alexander Georgiev heeft zijn wereldtitel dammen in Emmen met succes verdedigd.

Archiefbeeld. ANP
Archiefbeeld. ANP

De Russische grootmeester had woensdag in de negentiende en laatste ronde tegen Wouter Sipma voldoende aan remise om zijn punt voorsprong in de eindrangschikking te behouden. Jan Groenendijk kreeg in zijn slotpartij tegen de Fransman Arnaud Cordier wel kansen maar vond onder druk van de tijdklok de weg naar de voor het goud benodigde zege niet.

De zeventienjarige Nederlandse revelatie van het toernooi eindigde daardoor in zijn eerste WK als tweede met evenveel punten (24) als landgenoot Roel Boomstra. Hij won zes partijen, de 22-jarige Groningse student vijf. Deze bleef wel ongeslagen en versloeg Groenendijk in hun onderlinge duel. Boomstra deelde op de slotdag de punten met de Mongoliër Ganjargal Ganbaatar.

Schrale troost voor Groenendijk is dat hij volgend jaar Georgiev mag uitdagen voor een tweekamp om de wereldtitel. Dat woog niet op tegen de wetenschap dat hij Cordier liet ontsnappen. Bij winst woensdag waren de rollen al in Drenthe omgedraaid. Ook Georgiev won zesmaal en kwam met de jonge Wageninger zelf remise overeen.

Van de andere Nederlanders sloot Alexander Baljakin af met een overwinning op Raimonds Vipulis. De Let zag een fraaie combinatie over het hoofd en capituleerde na 38 zetten. Baljakin kwam uit op 22 punten en schoof op naar de vijfde plaats. Sipma eindigde als achtste, Ron Heusdens werd zestiende.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen