SPO29 mei '15 19:25

Nederlandse zeilers op koers voor winst

Auteur: ANP Nieuws

MEDEMBLIK (ANP) - Pieter-Jan Postma, Marit Bouwmeester en het duo Annemiek Bekkering/Annette Duetz beginnen zaterdag bij de Delta Lloyd Regatta in Medemblik als klassementsleiders aan de afsluitende medalrace.

Pieter-Jan Postma. Archieffoto ANP
Pieter-Jan Postma. Archieffoto ANP

Daarmee kan de 31e editie van het zeilevenement een feestje worden voor de Nederlandse zeilers. Postma staat er in de Finn-klasse riant voor, het zou zijn eerste zege in Medemblik betekenen. Ook Bekkering en Duetz verdedigen in de 49erFX een riante voorsprong. Bouwmeester weet in de Laser Radial de Ierse Annalise Murphy dichtbij.

Windsurfer Kiran Badloe zakte vrijdag in zijn laatste race van de eerste naar de derde plaats, maar ook hij maakt nog kans op de eindzege. In de Laser-klasse is Rutger van Schaardenburg in een fel gevecht om het goud verwikkeld met Matthew Wearn. De Australiër heeft een klein voordeel. Windsurfster Lilian de Geus is kansloos voor de eindzege, maar kan wel op het podium eindigen. Ze begint als nummer drie aan de medalrace.

Postma moet zaterdag vooral de Australiër Jake Lilley in de gaten houden. De Fries won de zevende race, maar miste in de slotrace een wolk. ,,Daardoor viel ik terug naar de veertiende plaats. Een mooie inhaalrace bracht me nog wel terug op vier, maar er had meer in gezeten.'' Bouwmeester finishte vrijdag twee keer als tweede.

Van Schaardenburg zag Nicholas Heiner, zijn concurrent in de strijd om een olympisch ticket, definitief afhaken. Heiner eindigde slechts als twaalfde. ,,Ver onder mijn niveau’’, concludeerde de wereldkampioen. ,,We moeten dit goed evalueren. Als topsporter wil je altijd winnen. Ik miste wat scherpte en in dit veld wordt dat afgestraft.’’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen