SPO18 jan '15 17:17Aangepast op 18 jan '15 20:10

Vijfde zege op rij Carlsen in Wijk aan Zee

Auteur: ANP Nieuws

WIJK AAN ZEE (ANP) - Magnus Carlsen begon stroef aan Tata Steel Chess, maar de Noorse wereldkampioen heeft inmiddels de zaken aardig recht getrokken.

ANP
ANP

Hij won zondag in het schaaktoernooi van Wijk aan Zee voor de vijfde keer op rij. Zoveel partijen achtereen winnen was hem nog nooit gelukt in een mondiaal toptoernooi. De 24-jarige grootmeester nam tevens in zijn eentje de leiding in Wijk aan Zee met zes punten uit acht partijen.

Carlsen troefde in de achtste ronde met de zwarte stukken Baadoer Jobava af. De Georgiër opende met een ongebruikelijke variant, waaruit hij geen voordeel wist te behalen. In het eindspel verraste Carlsen hem met een aanvalscombinatie van loper en dame. Na vijftig zetten was de partij klaar

Anish Giri leed zijn eerste nederlaag. De Rijswijkse grootmeester kwam met zwart al in het vroege middenspel slechter te staan tegen Maxime Vachier-Lagrave. Hij zag er geen heil in de partij lang te rekken en gaf na de 33e zet van de Fransman op.

Carlsen profiteerde optimaal van de nederlaag van Vasil Ivantsjoek. De Oekraïense schaker, die na zeven ronden medekoploper was, ging vanaf de eerste zetten in de fout tegen de Amerikaan Wesley So en moest al vrij snel opgeven. Ivantsjoek zakte weg naar de vijfde plaats met vijf punten. So en Vachier-Lagrave delen de tweede plaats met de Chinees Liren Ding, die van de Kroaat Ivan Saric won. Het trio heeft 5,5 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen