SPO17 nov '15 16:22

Bondscoach vertrouwt op troeven bij WK dammen

Auteur: ANP Nieuws

EMMEN (ANP) - Halverwege het WK dammen heeft Nederland nog twee ijzers in het vuur: Roel Boomstra en Jan Groenendijk.

Rob Clerc. Archieffoto ANP
Rob Clerc. Archieffoto ANP

Bondscoach Rob Clerc heeft er vertrouwen in dat vooral Boomstra de Russische veelwinnaar Alexander Georgiev zal kloppen. ,,Het is het plan dat hij nu op gang komt’’, zei de oud-dammer dinsdag.

De dammers genieten van een rustdag in Emmen, waar het negentien rondes durende WK wordt gestreden. Halverwege voert de Georgiev, de achtvoudig wereldkampioen, de lijst aan. Gevolgd door de tweede Nederlandse troeven op respectievelijk één en twee punten achterstand. De zeventienjarige Groenendijk is de opvallendste naam in die top drie. ,,Hij doet het fantastisch. Hij speelt natuurlijk onbevangen en vrij, net als dat anderen tegen hem vrij spelen. Als ze zich goed voorbereid hadden, was dat misschien niet zo geweest’’, aldus Clerc.

Groenendijk is namelijk een bekend talent. ,,Hij heeft in elke leeftijdsklasse alles gewonnen wat er te winnen valt. Misschien is er bij de anderen nu wel wat verbazing. Ze komen er nu achter dat hij heel goed is. Hij heeft tot nu toe alleen verloren van Boomstra. Dat was voor hem de lastigste wedstrijd, denk ik. Hij kijk op tegen Roel en ze trainen met elkaar. Tegen Georgiev hoeft hij zeker niet te verliezen’’, analyseert Clerc de ijzersterke eerste toernooihelft van zijn pupil.

Kansen

Als de benjamin van het toernooi de Russische favoriet klopt, biedt dat kansen voor Boomstra. Die moet bovendien zelf ook nog spelen tegen Georgiev. ,,Met Boomstra gaat het iets minder dan we hadden verwacht en gehoopt. Maar vooraf was het rooster bekend en op papier is zijn tweede helft wat lichter. Dus hij moet daarin meer dan twee partijen kunnen winnen.’’

Als de Nederlandse grootmeester aanstaande vrijdag wint van de gevreesde Rus, is de titel binnen handbereik, voor hem of voor Groenendijk. En dat in eigen land. ,,Het maakt niet uit of het bord in Emmen of Moskou staat, het blijft een dambord. Maar misschien is het qua omstandigheden een klein voordeel’’, aldus Clerc.

Gerelateerde artikelen