SPO5 jan '15 10:20

Knegt verbloemt zorgen bij shorttrackers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Shorttracker Sjinkie Knegt begint over een kleine drie weken in Dordrecht als een van de favorieten aan de Europese kampioenschappen.

ANP
ANP

Individueel hebben zich dit seizoen tot nu toe geen andere Nederlandse titelkandidaten gemeld. Dat is deels verklaarbaar door het tijdelijk wegvallen van Jorien ter Mors, maar bondscoach Jeroen Otter vroeg zondag bij de NK nadrukkelijk om actie om de strijd aan te kunnen blijven gaan met toplanden als China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Als Otter verder kijkt richting de Winterspelen van 2018 maakt de bevlogen coach zich wel degelijk zorgen. Door de verbouwing van Thialf ontbreekt het de shorttrackers komende zomer, en misschien ook de zomer daarop, aan ijs. ,,We moeten top presteren, de strijd aan gaan met de Chinezen, Amerikanen en Koreanen. Maar dan moeten de faciliteiten ook gelijk zijn. Als ik twee zomers het ijs niet op kan hebben we een probleem. Een shorttracker schaatst. Dat moet hij elf maanden per jaar kunnen doen en niet zes'', vertelde hij zondag in de Jaap Edenhal, waar Knegt en Lara van Ruijven de nationale titels opeisten.

Voor de korte termijn is Otter blij dat Ter Mors weer meetraint. De olympisch kampioene langebaan zal dit seizoen weliswaar wegens eerdere overtraindheid geen wedstrijden meer rijden, haar aanwezigheid is van groot belang voor de rest van de selectie. ,,Met meer topdames bij elkaar kun je natuurlijk beter trainen.’’ Yara van Kerkhof meldde zich pas vier weken geleden weer op het ijs nadat ze een scheurtje in een tussenwervelschijf had opgelopen. Het NK was pas haar eerste wedstrijd. ,,Waar zij in september al stond was echt veelbelovend. Als ze een normaal seizoen had gehad deed ze over drie weken mee om de medailles.’’ Van de vrouwen mag in Dordrecht niet al te veel worden verwacht nu regerend kampioene Ter Mors ontbreekt. De relayploeg verdedigt de titel in een samenstelling waarmee nog nooit een wedstrijd is gereden.

BIj de mannen ligt het helemaal anders. Knegt, in 2012 al eens de beste van Europa en dit hele seizoen al in topvorm, gaat de strijd aan met titelverdediger Viktor Ahn. De aflossingsploeg, regerend wereldkampioen, doet ook zonder de gestopte Niels Kerstholt mee om de medailles. ,,Al is onze situatie anders dan bij het langebaanschaatsen. Als daar Jan Blokhuijsen wegvalt, of Michel Mulder, staan er drie, vier ander mannen klaar van vergelijkbaar niveau. Die mogelijkheden hebben wij niet.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen