SPO23 sep '15 12:46

Kipchoge topfavoriet in recordmarathon

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - De snelste marathon van de wereld kent zondag weer een topveld.

EPA
EPA

Drie van de allerbeste hardlopers op de klassieke afstand van 42,195 kilometer staan aan de start van de marathon van Berlijn en doen een gooi naar het wereldrecord. De Kenianen Eliud Kipchoge, Geoffrey Mutai en Emmanuel Mutai wagen zich aan de 2.02.57 die hun landgenoot Dennis Kimetto een jaar geleden liep in de Duitse metropool.

In Berlijn is in de afgelopen jaren zes keer het wereldrecord aangescherpt. Nadat Paul Tergat in 2003 voor het eerst onder de 2.05 dook (2.04.55), verbeterden achtereenvolgens Haile Gebrselassie (2.04.26 in 2007 en 2.03.59 in 2008), Patrick Makau (2.03.38 in 2011), Wilson Kipsang (2.03.23 in 2013) en Kimetto de mondiale toptijd in de Duitse metropool.

Kimetto en Geoffrey Mutai komen uit de stal van de Nederlandse atletenmanager Gerard van de Veen. Hij moet zijn kaarten dit jaar op Mutai zetten, want Kimetto verdedigt zijn titel niet. ,,Die liep de marathon bij de WK in Peking en is nog niet hersteld'', zegt Van de Veen. Met Mutai kan hij voor de dag komen. De 33-jarige Keniaan won twee keer de beroemde marathon van New York en liep zijn persoonlijk record van 2.03.02 in 2011 in Boston. ,,Dat was destijds een wereldrecord, maar het werd jammer genoeg niet erkend. Dat heeft te maken met het parcours in Boston'', weet Van de Veen.

Vorm

Hoe het met de huidige vorm zit bij Mutai, is ook voor zijn manager nog de vraag. ,,Hij heeft goed kunnen trainen, omdat hij eindelijk verlost is van blessures. Zijn laatste twee marathons is hij uitgestapt, dus het is even afwachten. Maar hij gaat in ieder geval mee in de kopgroep.''

Kipchoge is voor Van de Veen de topfavoriet. De dertigjarige Keniaan heeft een geweldige staat van dienst opgebouwd met zeges in achtereenvolgens Rotterdam, Chicago en Londen. ,,Hij loopt bijzonder sterk. Kipchoge heeft het voordeel dat hij een achtergrond heeft als baanatleet. Zijn basissnelheid is de hoogste van de drie topfavorieten in Berlijn. Hij liet dit voorjaar in Londen een indrukwekkende eindsprint zien.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen