SPO6 nov '15 18:56Aangepast op 6 nov '15 19:26

Atletiekfederatie schrapt prijzengala

Auteur: ANP Nieuws

MONACO (ANP) - De internationale atletiekfederatie IAAF heeft het glamoureuze gala in Monaco afgeblazen.

ANP
ANP

Reden is het corruptieschandaal rond oud-voorzitter Lamine Diack. De 82-jarige Senegalees zou voor meer dan 1 miljoen euro smeergeld hebben aangenomen en staat onder verdenking van de Franse justitie.

Het atletiekgala stond gepland voor 28 november. Tijdens de feestelijke bijeenkomst zouden de beste atleten van het jaar worden bekendgemaakt en gehuldigd. De Nederlandse atlete Dafne Schippers is een van de genomineerden. Ze maakt vanwege haar gouden medaille op de 200 meter en de zilveren op de 100 meter bij de WK in Peking een grote kans op de uitverkiezing.

,,We snappen dat iedereen erg uitkeek naar de jaarlijkse viering van het atletiekjaar, maar we vinden het in deze omstandigheden niet gepast onze beste atleten in het zonnetje te zetten. Ze verdienen het op een ander tijdstip, als de toestand weer normaal is, te worden geëerd'', zei directeur Nick Davies van de IAAF.

Sebastian Coe, de voormalige Britse toploper die in augustus Diack opvolgde als voorzitter van de IAAF, meldde dat de beste atleet en atlete van het jaar wel op 28 november worden bekendgemaakt via internet. ,,Maar we zoeken naar een geschikter moment om de winnaars hun prijzen uit te reiken.''

Dopingtests verdoezeld

Volgens de Franse justitie heeft Diack het geld in 2011 aangenomen en in ruil daarvoor positieve dopingtests van Russische atleten verdoezeld. De Senegalees was zestien jaar voorzitter van de mondiale atletiekbond. Hij is enkele dagen vastgehouden en verhoord, maar op borgtocht vrij.

Schippers behoorde vorig jaar ook tot de drie kandidates die kans maakten op de titel van beste atlete van de wereld. De Utrechtse was toen niet aanwezig op het gala, omdat ze de voorkeur gaf aan een trainingskamp in Zuid-Afrika. De Nieuw-Zeelandse kogelstootster Valerie Adams kreeg de titel.

Gerelateerde artikelen