SPO4 aug '15 15:03Aangepast op 4 aug '15 15:41

Eneco Tour met twee oud-winnaars

Auteur: ANP Nieuws

BEESD (ANP) - Met de Nederlander Lars Boom en de Belg Tim Wellens heeft de Eneco Tour volgende week twee oud-winnaars aan het vertrek.

ANP
ANP

Nieuw in de elfde editie van de WorldTourkoers door Nederland en België is de invoering van de zogenoemde gouden kilometer.

Dat is een eenvoudig concept van tussensprints dat voor extra spanning zorgt, lichtte koersdirecteur Rob Discart bij de presentatie in Beesd toe. ,,Zo'n 20 kilometer voor de streep zijn er dagelijks in korte tijd drie tussensprints waar telkens maximaal drie bonificatieseconden te verdienen zijn.''

Klassementsrenners kunnen er hun voordeel mee doen, zei Discart verwijzend naar de einduitslagen van de afgelopen jaren. Zo had Wellens, maandag in Bolsward van start als kopman van Lotto Soudal, vorig jaar na de slotrit slechts een marge van zeven seconden op Lars Boom. De winnaar van 2012 is namens Astana van de partij in de rittenkoers die op 16 augustus in Geraardsbergen eindigt.

Van Avermaet

Bij de drie tussensprints kort na elkaar liggen steeds drie, twee en één seconden klaar. Het concept werd eerder dit jaar al toegepast in de Ronde van België. Discart: ,,Je ziet dat renners speciaal op deze bonificatieseconden gaan rijden, waardoor de wedstrijdspanning toeneemt.” In de Ronde van België profiteerde met name de Belg Greg van Avermaet, die de rittenkoers ook won. De renner van BMC is ook in de Eneco Tour actief. Net als zijn sterke Waalse ploeggenoot en oud-wereldkampioen Philippe Gilbert, meldde de organisatie dinsdag.

De rittenkoers kent eerst drie vlakke etappes, dan een individuele tijdrit in Hoogerheide waarna er in de slotdagen klimkilometers volgen in Limburg, de Ardennen en de Vlaamse Ardennen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen