SPO21 jul '15 19:46

Hopen op Froome voor de criteriums

Auteur: ANP Nieuws

GAP (ANP) - De renners in de Tour kijken nog niet veel verder vooruit dan de vier Alpenritten die hen komende dagen wachten.

EPA
EPA

Maar in Nederland wordt wel degelijk gekeken naar vooral de week na de Tour. Dan staan de beroemde criteriums op het programma. ,,Het is te hopen dat we Froome kunnen regelen voor een criterium'', zegt John van den Akker dinsdag.

De oud-wielrenner is op de tweede rustdag in de Tour de France druk aan het onderhandelen en netwerken in Gap, de rustplaats. Met renners en ploegen praat hij over een mogelijke start in bijvoorbeeld het Criterium van Boxmeer, de Profronde van Stiphout en van Wateringen, of de Acht van Chaam. Het zijn ware volksfeesten en met grote namen op het affiche worden duizenden belangstellenden gelikt. ,,De bezettingen zijn nog niet echt ingevuld. Het gaat natuurlijk om de Nederlanders en dan hopelijk aangevuld met één of een paar mooie buitenlandse namen uit de Tour'', aldus Den Akker.

Rennersmanager Van Akker, werkzaam voor het Nederlandse bedrijf Cycling Service, trekt al jaren naar de Tour om renners te overtuigen om te starten in onder meer de criteriums. Maar zo makkelijk gaat dat niet. Althans, niet meer. ,,Dat is iets van de laatste jaren. De budgetten zijn gelijkgebleven of eerder afgenomen. Terwijl de vraagprijs van de toprenners omhoog is gegaan. En de belangen van de ploegen worden steeds groter.''

Ploeg beslist

De Veldhovenaar onderhandelt tegenwoordig dan ook vooral met ploegen, en niet meer met renners. ,,De ploeg beslist. Je moet met hen overleggen en ze overtuigen om ruimte te maken in het programma'', zegt Van den Akker, die het razend druk heeft in Gap. ,,We zijn net bij (Peter) Sagan geweest. Die wil liever niet, maar we proberen hem te overtuigen. Ook André Greipel wil liever rusten, maar we hebben hem toch twee aanbiedingen gedaan. Maar het is niet meer zo dat we ze zo maar kunnen uitkiezen.''

De subtop uit de Tour wil vaak wel rijden in de kleine plaatselijke rondes in de Nederlandse plaatsen, maar dat zijn dan weer niet de echte publiekstrekkers. ,,Neem zo'n ritwinnaar als (Stephen) Cummings. Dat vinden wij een mooie renner, maar daar kijkt niet iedereen naar.'' De komende dagen wordt duidelijk wie er aan de start verschijnen van de Nederlandse en Belgische criteriums.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen