SPO28 sep '15 10:33

Overname Lotus door Renault stap dichterbij

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Het Franse automerk Renault keert volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid met een eigen renstal terug in de Formule 1.

EPA
EPA

Renault ondertekende maandag een intentieovereenkomst met de grootaandeelhouders van het noodlijdende Lotus. De Fransen willen het Formule 1-team overnemen en weer met een eigen renstal deelnemen aan de koningsklasse van de autosport.

Renault was eerder al in twee periodes met een eigen team actief in de Formule 1. De Franse equipe reed meer dan driehonderd grands prix en vierde twee wereldtitels met Fernando Alonso, in 2005 en 2006. Renault verdween in 2010 met zijn renstal uit de Formule 1, maar bleef wel actief als motorenleverancier. Sebastian Vettel vierde tussen 2010 en 2013 vier wereldtitels in een Red Bull-bolide die werd aangedreven door een krachtbron van Renault.

Vanwege een onderkoelde relatie komt na dit jaar een einde aan de samenwerking tussen Renault en de teams van Red Bull en Toro Rosso, waarvoor Max Verstappen rijdt. De twee renstallen klagen al het hele seizoen over de kwaliteiten van de Franse motoren, die niet snel genoeg zijn en bovendien niet al te betrouwbaar.

Met de aanstaande overname door Renault lijkt Lotus gered. Het voortbestaan van het team, dat zijn basis heeft in Engeland, hing lange tijd aan een zijden draadje. Lotus kampt met schulden en achterstallige betalingen. De Britse fiscus wilde eigenlijk maandag surseance van betaling aanvragen. De intentieverklaring van Renault om Lotus over te nemen, voorkomt dat waarschijnlijk. Bij Lotus, waar de Fransman Romain Grosjean en de Venezolaan Pastor Maldonado de wedstrijdrijders zijn, werken vierhonderd mensen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen