SPO14 feb '14 20:07

Tuitert hoopt op herhaling van Vancouver

Auteur: ANP Nieuws

SOTSJI (ANP) - Mark Tuitert behoort zaterdag niet bij de topfavorieten voor de zege op de olympische 1500 meter.

ANP
ANP

Als de kampioen op de Spelen 4 jaar geleden in Vancouver dezelfde vorm vertoont als eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi, kan hij wel voor een verrassing zorgen. De grootste Nederlandse kanshebber lijkt op voorhand Koen Verweij.

De TVM'er deed dit wereldbekerseizoen mee aan drie wedstrijden op de 1500 meter, en telkens eindigde hij op het podium: goud, zilver en brons. Verweij is ingedeeld in de 20e en laatste rit tegen de Amerikaan Joey Mantia, die begin december in Berlijn de beste was bij een WB-wedstrijd over 1500 meter.

Tuitert schaatst in het 13e paar en heeft de Let Haralds Silovs als opponent. Olympisch kampioen Stefan Groothuis (1000 meter) rijdt zaterdag ook de 1500 meter. De pupil van coach Jac Orie schaatst in de zevende rit tegen Aleksandr Zhigin uit Kazachstan. Jan Blokhuijsen, de vervanger van Sven Kramer, is in de tweede race al aan de beurt. Zijn tegenstander is de Italiaan Mirko Nenzi.

Matige loting

Bij het shorttrack zijn zaterdag twee 'medal events'. De mannen zetten op de 1000 meter hun toernooi voort met de kwartfinales. De enige Nederlander die nog actief is op deze afstand, Sjinkie Knegt, trof het niet met de loting. Met de Canadees Charles Hamelin, de winnaar van de 1500 meter, en de Rus Victor An (brons op de langste aftstand) treft hij twee topfavorieten. De Amerikaan Eduardo Alvarez completeert het kwartet van wie zich twee schaatsers plaatsen voor de halve finales.

De vrouwen werken op één dag de 1500 meter af met Yara van Kerkhof en Jorien ter Mors namens Nederland. Zij openen de dag om 11.00 uur Nederlandse tijd met de heats waarin zes rijdsters uitkomen van wie er drie doorgaan naar de kwartfinales. De finales zijn om 13.12 uur (vrouwen) en om 13.25 uur (mannen), eveneens Nederlandse tijd.

Gerelateerde artikelen