SPO13 dec '14 14:04

Bekking zeilt Team Brunel naar etappewinst

Auteur: ANP Nieuws

ABU DHABI (ANP) - Onder leiding van schipper Bouwe Bekking heeft het Nederlandse zeiljacht Team Brunel zaterdag de winst in de tweede etappe van de Volvo Ocean Race voor zich opgeëist.

EPA
EPA

Na 23 dagen, zestien uur, 25 minuten en twintig seconden varen passeerde Team Brunel voor de kust van Abu Dhabi als eerste de denkbeeldige finishlijn. Daarmee hielden ze de Chinese boot Dongfeng na ruim 11.000 kilometer zeilen nipt achter zich.

Bekking was blij met de complimenten na afloop, maar roemde vooral de teamprestatie. ,,Het team heeft het geweldig gedaan. We hebben het veel beter gedaan dan in de eerste etappe. Dat doet me het meeste goed aan deze zege. Ze hebben deze etappe fantastisch werk geleverd.''

Brunel zeilde bijna de hele etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi aan kop. Alleen in de slotfase moest de Nederlandse boot Dongfeng even aan de leiding laten, maar niet voor lang. Het verschil op de finish bedroeg uiteindelijk 'maar' zestien minuten en twintig seconden. De rest van het veld zeilde op gepaste afstand. De meeste boten moeten zelfs nog binnenkomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vrouwenboot van Team SCA, waar Carolijn Brouwer aan boord is.

Aan de bak

Toch was het volgens Bekking een spannende race, wat hij verklaarde door de veranderde opzet van de race. De teams ontwikkelen niet meer hun eigen boot, maar varen allemaal met de zogeheten Volvo Ocean 65. ,,In het verleden kon je soms wel een beetje relaxen omdat je een snelle boot had, maar nu moet je constant vol aan de bak. Als je een foutje maakt, dan maakt een andere boot daar gelijk gebruik van.''

Foutjes waren er nauwelijks bij Team Brunel, waardoor de zege in de tweede etappe een feit werd. Brunel werd in de eerste etappe, die werd gewonnen door Abu Dhabi Ocean Racing, derde. Die rollen waren in Abu Dhabi omgedraaid. Dongfeng eindigde in de eerste etappe, van Alicante naar Kaapstad, ook als tweede. De drie boten gaan in punten gezamenlijk aan kop, maar Brunel en Abu Dhabi hebben door hun etappewinst een licht voordeel.

Team Vestas Wind haalt de finish in Abu Dhabi niet. Dat schip, met navigator Wouter Verbraak, liep twee weken geleden op een koraalrif in de Indische Oceaan. Het is maar de vraag of het in de derde etappe, die vanaf 3 januari naar het Chinese Sanya gaat, van start gaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen