SPO12 feb '14 20:21

Nederland houdt aansluiting met medailletop

Auteur: ANP Nieuws

SOTSJI (ANP) - Goud en brons op de 1000 meter heeft Nederland, na vijf dagen sport in Sotsji, in de kop van het olympische medailleklassement gehouden.

ANP
ANP

Stefan Groothuis was in de aanloop naar de Spelen al bijna afgeschreven, maar reed woensdag de race van zijn leven en moest een paar zenuwslopende minuten door alvorens hij olympisch kampioen werd. ,,Eerst zien, dan geloven. Man, wat een ramp is het om toe te kijken'', zei de kersverse kampioen er achteraf over. Michel Mulder won bijna tot zijn eigen verrassing brons.

Duitsland nam de koppositie in het medailleklassement over door twee gouden plakken, bij het rodelen en op de Noordse combinatie. Tobias Arlt en Tobias Wendl maakten als favoriet voor de overwinning in de dubbelrodel geen fout en bevestigden de Duitse hegemonie in die sport. Eric Frenzel begon ook als favoriet aan zijn wedstrijd en hield de Japanner Watabe en de Noor Krog achter zich in de Noordse combinatie. Canada, Noorwegen en Nederland volgen Duitsland met elk vier gouden medailles.

Een sensationele ontknoping was er bij het alpineskiën op het koninginnennummer. Tina Maze uit Slovenië en Dominique Gisin uit Zwitserland gingen beiden aan de haal met de gouden plak. Ze zetten exact dezelfde tijd neer op de afdaling. Gisins landgenote Lara Gut won brons. Op de halfpipe misten de Amerikanen net de 'sweep'. Goud was er voor Kaitlyn Farrington, brons voor Kelly Clark. De Australische Torah Bright pakte zilver. Goud bij het kunstrijden was er zoals verwacht voor het Russische paar Tatjana Volosozjar en Maxim Trankov.

Voor het gastland zijn de spelen ook echt begonnen nu het mannentoernooi ijshockey van start is gegaan. Rusland rekent op niets minder dan goud, wedkantoren dichten Canada een evengrote kans toe, gevolgd door Zweden en de VS.

Gerelateerde artikelen