SPO8 sep '14 20:45

Contador verstevigt leiding in Vuelta

Auteur: ANP Nieuws

LA FARRAPONA (ANP) - Alberto Contador verstevigde maandag in de koninginnenrit van de Ronde van Spanje zijn leidende positie in het algemeen klassement.

EPA
EPA

De Spanjaard van Tinkoff-Saxo won de etappe en vergrootte de voorsprong op naaste belager en landgenoot Alejandro Valverde (Movistar) met ruim een minuut tot 1.36. Nummer drie Chris Froome (Sky) moest 19 seconden toegeven op Contador, maar naderde nummer twee Valverde tot op 3 seconden. Robert Gesink werd achtste en klom twee plekken naar de zevende plaats in het klassement, op 6.43 van Contador.

In de 160 kilometer lange etappe met vier beklimmingen van de eerste categorie ging een grote groep er in het noordwesten van Spanje al vroeg vandoor. Van die kopgroep met onder anderen Nederlanders Laurens ten Dam en Wout Poels kon alleen de Italiaan Alessandro De Marchi voorin stand houden. Hij werd derde.

De kopgroep was toen al verbaasd door een vechtpartij tussen de Italiaan Gianluca Brambilla (Omega Pharma-QuickStep) en de Rus Ivan Rovni (Tinkoff-Saxo). De renners vlogen elkaar aan op zo'n 40 kilometer van de meet en deelden vanaf de fiets enkele rake klappen en elleboogstoten uit. De Rus hield er onder meer een gebroken zonnebril aan over. Zo'n 20 kilometer verder volgde het bericht van de jury dat ze niet meer verder hoefden te fietsen.

Slotklim

Op de slotklim La Farrapona wilden de klassementsrenners met de rustdag van dinsdag in het vooruitzicht ondertussen hun positie in de rangschikking nog wat verbeteren. Na de rustdag en drie relatief vlakke etappes eindigt de Vuelta komend weekend met een bergetappe op zaterdag en een 10 kilometer lange tijdrit in Santiago de Compostela op zondag.

Chris Froome was de eerste die wegsprong, maar de renner van Sky kreeg Alberto Contador niet uit zijn wiel. De Spanjaard sprong even later zelf weg en zette daarmee een belangrijke stap op weg naar zijn derde Vuelta-zege na de eindwinst in 2008 en 2012.

,,Ik ben tevreden met vandaag, maar we moeten nog vijf dagen'', zei Contador na afloop van de etappe. ,,We hebben de afgelopen dagen zwaar en lang gestreden, en met tegenstanders als Froome, Valverde en Rodriguez (4e op 2.29 minuten) is het nog niet gedaan. De wattages die we hebben getrapt deze dagen zijn extreem hoog. Dat zegt wel iets over het niveau.''

Gerelateerde artikelen