SPO16 okt '14 09:21

Hushovd: UCI beschermde Armstrong

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De publieke dopingbiecht van Lance Armstrong in januari 2013 op televisie bij Oprah was geen verrassing voor Thor Hushovd.

EPA
EPA

In zijn autobiografie Thor schrijft de Noorse ex-wereldkampioen dat hij al 1,5 jaar eerder wist van het dopinggebruik van de gevallen wielerheld.

Hushovd haalt in zijn boek ook uit naar de internationale wielerunie UCI, die volgens hem op de hoogte was van het dopinggebruik van Armstrong en co. ,,Lance was een superster en het gouden kalf van onze sport. Voor de UCI zou het een groot verlies zijn geweest indien Armstrong zou gepakt zijn en ontmaskerd als een valsspeler. Ik geloof dat positieve testen zijn weggemoffeld om zo Armstrong te redden en de wielersport te beschermen.''

Hushovd, die onlangs een punt zette achter zijn carrière, legt in zijn boek uit hoe hij in het voorjaar van 2011, na de Ronde van Californië, bij Armstrong thuis in Hollywood werd uitgenodigd. De twee waren op dat moment goede vrienden. Volgens Hushovd bevestigde Armstrong toen dat hij aan de verboden middelen zat. Kort daarvoor had Tyler Hamilton getuigd over dopingpraktijken binnen de toenmalige US Postal-ploeg. Armstrong zei daarover tegen Hushovd ,,dat ze allemaal hadden gebruikt''.

Hushovd kon het niet geloven. ,,Hij zat daar gewoon en vertelde doodleuk dat hij doping pakte. Ik was echt verrast maar voor hem leek het niet belangrijk. Ik had moeten zeggen dat ik zuiver was, dat ik nooit doping had genomen en het nooit zou doen. Want ik geloof dat Armstrong meende dat ik zelf ook doping pakte."

Gerelateerde artikelen