SPO28 dec '14 17:47

Skiprimeurs voor Ganong en Hector

Auteur: ANP Nieuws

SANTA CATERINA/KÜHTAI (ANP) - De Zweedse skiester Sara Hector en de Amerikaan Travis Ganong bezorgden zichzelf zondag een verlaat kerstcadeau met hun eerste zege ooit in de wereldbeker.

Sara Hector. EPA
Sara Hector. EPA

Hector deed dat in Kühtai op de reuzenslalom, Ganong was de beste op de afdaling van Santa Caterina.

Hector (22) hield de Oostenrijkse Anna Fenninger en de Amerikaanse Mikaela Shiffrin achter zich, mede dankzij een ijzersterke tweede run. Shiffrin was na één run nog de beste geweest. Met Hector boekte de Zweedse ploeg opnieuw een succes na de winst eerder in de maand van Maria Pietilae-Holmner op de slalom van Are. ,,Ik heb het geluk deel uit te maken van een geweldig team'', zei Hector, de jeugdwereldkampioene op de reuzenslalom van 2011. ,,We helpen en steunen elkaar en we hebben ook nog de grootste lol. Dat laatste is misschien wel de sleutel tot ons succes.'' De allrounder was in haar debuutjaar 2012 lang uitgeschakeld door een zware crash en kende het afgelopen seizoen vooral op de snelheidsonderdelen problemen. Die laat ze dit jaar links liggen.

,,Het ging al goed maar dit betekent een grote stap voorwaarts voor mij'', zei Hector, die aangaf wellicht later in haar loopbaan terug te keren op de afdaling en super-G. De vrouwen komen maandag nog uit op een slalom, eveneens in Kühtai.

Alpineskiën

De eerste wereldbekerzege van Travis Ganong kwam niet geheel uit de lucht vallen. De nu 26-jarige Amerikaan eindigde op de olympische afdaling van Sotsji al als vijfde en was het seizoen begonnen met een tiende en een vijfde plaats op het spectaculairste onderdeel van het alpineskiën. In het Italiaanse Santa Caterina zette hij, op een door het slechte weer ingekorte piste, een tijd neer van 1.32,42. De na hem startende grote namen kwamen niet aan die tijd. De Oostenrijker Matthias Mayer kwam nog het dichtst in de buurt; hij strandde op 0,09 seconde. Derde werd de Italiaan Dominik Paris.

,,Ik voelde wel dat ik een goede run had neergezet, maar dat ik de snelste zou zijn had ik niet verwacht. Het is een mooie manier om het jaar af te sluiten'', vertelde Ganong, wiens vriendin Marie-Michele 'Mich' Gagnon een jaar eerder haar eerste wereldbekerzege had geboekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen