SPO10 sep '14 09:09

Zeilploeg kansrijk bij WK in Spanje

Auteur: ANP Nieuws

SANTANDER (ANP) - De Delta Lloyd Kernploeg begint vrijdag voor de kust van Santander in Noord-Spanje met nogal wat medaillekandidaten aan de WK zeilen in alle olympische klassen.

ANP
ANP

Hoofdcoach Ian Ainslie heeft van windsurfer Dorian van Rijsselberghe (regerend olympisch kampioen) en Marit Bouwmeester (olympisch zilver bij Londen 2012 in Laser Radial) de hoogste verwachtingen.

Ook Rutger van Schaardenburg (dit jaar in de Laserklasse goed voor EK-zilver en zilver bij het olympisch testtoernooi in Rio de Janeiro), windsurfster Lilian de Geus (zilver in Rio) en het duo Annemiek Bekkering/Annette Duetz (derde in Rio in 49erFX) mogen dromen van een podiumplaats. Routinier Pieter-Jan Postma (goud dit jaar tijdens de zeilweek in Hyères) maakt in de Finnklase eveneens kans op een hoge eindklassering.

Nederland neemt in acht van de tien olympische klassen deel aan de WK, waar de eerste olympische startplaatsen voor de landen worden verdeeld. Nog belangrijker voor de leden van de kernploeg zijn de punten die er in de nationale selectie op het spel staan in Santander. Bij Rio 2016 mag immers maar één vertegenwoordiger per land per klasse aan de start verschijnen. Een plaats bij de eerste drie in het eindklassement levert in Spanje in elk geval een olympische kwalificatie van sportkoepel NOC*NSF op.

De eerste punten voor de nationale selectie zijn bij het olympisch testtoernooi vorige maand in Rio vergeven. Met name Van Rijsselberghe, Van Schaardenburg, De Geus, Bouwmeester en Bekkering/Duetz staan er daardoor nu goed voor. Met opnieuw een uitstekend resultaat in Santander zouden zij de olympische kwalificatiecampagne al 2 jaar voor de Olympische Spelen in Brazilië succesvol kunnen afronden.

Gerelateerde artikelen