SPO20 apr '14 19:18

Gilbert eindelijk weer heerser in de heuvels

Auteur: ANP Nieuws

VALKENBURG (ANP) - Philippe Gilbert rekende zondag met zijn zege in de Amstel Gold Race af met alle kritieken van de afgelopen jaren.

ANP
ANP

Sinds zijn overstap in 2012 naar het grootkapitaal van BMC was zijn bankrekening weliswaar aardig gegroeid, maar bleven grote zeges in de klassiekers uit. Op het terrein waar hij anderhalf jaar geleden, ook toen vrijwel vanuit het niets, de wereldtitel veroverde en daarmee een pover seizoen redde, hield hij ditmaal weer ouderwets huis.

Gilbert, al winnaar van de Gold Race in 2010 en 2011, wist dat de rugwind in de laatste 2 kilometer een aanval op de Cauberg mogelijk maakte en deed op de door tienduizenden toeschouwers omzoomde helling zijn tegenstanders ouderwets pijn. ,,Ik heb precies tot het juiste moment gewacht. Met dank aan mijn ploegmaats. Het is een droom hier weer eens een grote koers te winnen.’’

Groots was de 49e editie van de Limburgse klassieker niet. Een vroege vluchtgroep met onder anderen Pim Ligthart bereikte een maximale voorsprong van een kleine 15 minuten. Vanaf de Kruisberg namen de subtoppers de koers in handen, met voorop renners als de Belg Greg Van Avermaet, Pieter Weening en de Deen Jakob Fuglsang. Na de Bemelerberg, de laatste hindernis voor de Cauberg, kwam alles weer bij elkaar en denderde een groep van zo’n 60 renners Valkenburg binnen.

Ideale verloop

Het was het ideale verloop voor topfavoriet Alejandro Valverde, voor de snelle Australiër Simon Gerrans, maar uiteindelijk vooral voor Gilbert, die eerst zijn ploegmaat Samuel Sanchez aan de voet van de Cauberg zag versnellen. ,,Dat was afgesproken, we wilden de anderen verrassen’’, vertelde de Waal, die woensdag met de Brabantse Pijl voor het eerst sinds 2011 weer een koers in het voorjaar had gewonnen.

Er wordt veel gespeculeerd over de terugval die Gilbert had na zijn wonderjaar 2011, waarin hij in één week haast achteloos de Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik won. Zelf bracht hij zondag zijn afgenomen gewicht naar voren. ,,Ik heb een hele goede winter gedraaid. Dat moest ook, want ik was zeer ontevreden over het afgelopen jaar. Ik heb geen vakantie genomen, alleen maar getraind. Ik ben de strijd met mijn gewicht aan gegaan, de vijand van iedere renner. Die strijd heb ik gewonnen.’’

Achter Gilbert sprintte zijn landgenoot Jelle Vanendert naar de tweede plaats, voor Gerrans en Valverde. Bauke Mollema kwam op de Cauberg net tekort om Gilbert te volgen en werd zevende.

Gerelateerde artikelen