SPO13 mei '14 20:05

Bouhanni glibbert naar zege in wandeletappe

Auteur: ANP Nieuws

BARI (ANP) - Wie had gedacht dat de renners in de Giro na de driedaagse in Ierland af waren van de regen, kwam dinsdag bedrogen uit.

EPA
EPA

Tijdens de eerste rit op Italiaanse bodem waren de weersomstandigheden opnieuw niet in het voordeel van de coureurs. Uiteindelijk bleek Nacer Bouhanni de man die het best uit de voeten kon op het spekgladde wegdek in Bari. De Fransman zag zijn concurrenten, soms letterlijk, één voor één wegvallen en was de snelste in de massasprint.

De 112 kilometer lange vierde etappe werd grotendeels in wandeltempo gereden. De wegen in Zuid-Italië waren namelijk spekglad geworden door de regenval. Het peloton besloot het rustig aan te doen naar Bari, waar ook de eerste paar van de acht plaatselijke rondes rustig aan werd gereden. De organisatie kwam de renners tegemoet en besloot de bonificatieseconden te schrappen en de tijd van de voorlaatste doorkomst als eindtijd te gebruiken. De Australiër Michael Matthews bleef daardoor probleemloos in het roze.

Dat alle voorzorgsmaatregelen niet voor niets waren, bleek wel in de slotkilometers. In de laatste paar bochten schoven verschillende renners onderuit. Giant-Shimano, dat vooraf de grote favoriet Marcel Kittel wegens ziekte zag wegvallen, bleef met vier man wel overeind. De Nederlandse ploeg leek de Sloveen Luka Mezgec in een zetel naar de ritzege te brengen, tot diens ketting er op enkele honderden meters van de meet afvloog. Zijn ploeggenoot Tom Veelers ging vervolgens aan, maar zag in het slot Bouhanni en de Italiaan Giacomo Nizzolo nog voorbijschieten.

Net een IJsbaan

Bouhanni ging naar eigen zeggen in de laatste ronde drie keer nét niet onderuit. ,,Het leek wel een ijsbaan. Gelukkig bleef ik zitten. In de sprint heb ik vervolgens alles gegeven'', zei hij aan de meet. Bij Giant overheerste teleurstelling over de gemiste kansen. ,,We lagen op poleposition met Luka, tot hij slipte en zijn ketting verloor'', verklaarde ploegleider Addy Engels. ,,Iedereen oogt teleurgesteld, maar we moeten ook naar het positieve kijken. We hebben goed gereden en er komen nog meer kansen aan.''

Een van de renners die in de slotfase hard onderuit gleed, was Jetse Bol. De coureur van Belkin moest zelfs naar het ziekenhuis vanwege nek- en rugklachten. Of hij woensdag kan starten in de vijfde etappe, is nog onbekend. De eindstreep ligt dan na 203 kilometer heuvel op in Viggiano.

Gerelateerde artikelen