SPO27 apr '16 12:14Aangepast op 27 apr '16 17:13

Britse wielerbaas weg na ophef

Auteur: ANP Nieuws

MANCHESTER (ANP) - De technisch directeur van de Britse wielerbond is woensdag opgestapt.

Jessica Varnish. EPA
Jessica Varnish. EPA

Shane Sutton deed dat nadat hij ervan beticht was discriminerende uitspraken te hebben gedaan. British Cycling had de Australiër al voorlopig geschorst en een onderzoek ingesteld.

Sutton laat in een verklaring weten dat hij een afleiding is geworden voor de sporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen. ,,Het is om deze reden dat ik, nadat ik met vrienden en familie heb gesproken, heb besloten dat het in het belang van het Britse wielrennen is dat ik terugtreed als technisch directeur.''

Sutton laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek van de Britse wielerbond dat moet bekijken of hij paralympiërs heeft gediscrimineerd. Volgens de Daily Mail zou hij de gehandicapte sporters 'gimps' en 'wobblies' (mankepoten en kreupelen) hebben genoemd. ,,We mochten blij zijn als we werden getolereerd. Anderen mochten niet op de baan en kregen geen tijd om zich voor te bereiden op wedstrijden'', zei Darren Kenny, die zesmaal goud won op de Paralympics.

Seksisme

De beschuldiging kwam een paar dagen nadat baanwielrenster Jessica Varnish de technisch directeur had beschuldigd van seksisme. Volgens Varnish zou hij hebben gezegd dat ze ,,moest vertrekken en een baby moest krijgen''.

Sutton ontkent alle beschuldigingen. Hij wordt vervangen door Andy Harrison, die tot woensdag programmadirecteur was bij de Britse bond.

Opschudding

De opschudding komt op een beroerd moment. De Olympische Spelen beginnen over honderd dagen en de Britten willen flink wat medailles halen op de wielerbaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen