SPO7 nov '13 00:12

Olympische fakkel in ruimtestation

Auteur: ANP Nieuws

BAJKONOER (ANP) - De fakkel voor de komende Olympische Winterspelen is donderdag de ruimte in gegaan.

EPA
EPA

De capsule met de fakkel werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer en kwam na een vlucht van ongeveer 6 uur aan bij het internationale ruimtestation ISS. Het complex vloog toen ruim 400 kilometer boven Duitsland.

Het vuur blijft om veiligheidsredenen hier achter. Maandag keert de fakkel terug op aarde. Op 7 februari zal hij de olympische vlam in de Russische stad Sotsji ontsteken.

Het is de derde keer dat de olympische fakkel de ruimte in gaat. Dat gebeurde ook in 1996 en 2000. Maar deze missie heeft een primeur: komende zaterdag gaat de fakkel mee naar buiten, het luchtledige in. Dan maken twee Russische bemanningsleden een ruimtewandeling.

Met de fakkel gingen ook drie nieuwe bemanningsleden naar het ISS. Drie anderen keren in de nacht van zondag op maandag met de fakkel terug naar de aarde.

Bij de rondreis voor de Spelen van Sotsji is de fakkel al met een Russische nucleaire ijsbreker naar de Noordpool geweest. Op het programma staat ook nog een duik naar de bodem van het Bajkalmeer, het diepste meer ter wereld. Een paar dagen voor de openingsceremonie gaat de fakkel naar de top van de Elbroes, de hoogste berg van Europa.

Gerelateerde artikelen