SPO7 jun '13 09:18Aangepast op 7 jun '13 09:54

Novikov van Vacansoleil geschorst

Auteur: ANP Nieuws

NYON (ANP) - De Russische renner Nikita Novikov van de Nederlandse ploeg Vacansoleil-DCM is voorlopig geschorst vanwege een positieve dopingtest.

Nikita Novikov (R). ANP
Nikita Novikov (R). ANP

Dat maakte de internationale wielrenunie UCI vrijdag bekend.

De 23-jarige Novikov is op 17 mei betrapt bij een dopingcontrole buiten wedstrijden om. In zijn urine is de verboden stof hydroxy-ostarine/o-dephenyl-ostarin aangetroffen. Dat is volgens zijn ploeg een niet-gespecificeerde substantie. Hij kan nog een contra-expertise aanvragen. Vancansoleil heeft hem per direct op non-actief gesteld. Mocht de B-staal eveneens positief zijn, dan wordt hij op staande voet ontslagen.

Het is opnieuw zware tegenvaller voor de ploeg van teammanager Daan Luijkx, die op zoek is naar een nieuwe sponsor omdat Vacansoleil na dit seizoen stopt. ,,Eind 2011 trokken we dit jonge talent voor 2 jaar aan. In onze omgeving wist hij sindsdien zijn oude niveau niet te halen ondanks alle inspanningen van het hele begeleidingsteam. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat wij hier als team kapot van zijn. Als ploeg probeer je de renners een zo veilig mogelijke omgeving te geven met goede begeleiding en dan is het bijzonder teleurstellend dat een renner, zoals nu blijkt, waarschijnlijk toch iets fout heeft gedaan'', aldus de teleurgestelde Luijkx.

Verrast

Volgens Luijkx was Novikov verrast door de positieve test. ,,Toen ik de renner gisteravond zelf sprak, nadat de UCI ons op de hoogte stelde, gaf hij aan dat hij geen idee had hoe de stof in zijn lichaam is gekomen.'' Luijkx wilde echter toch positief blijven. ,,De sport heeft de weg omhoog ingezet, dat geloof ik echt, het spijt me voor de sport dat dit moet gebeuren maar het is goed dat er mogelijke misstanden worden opgespoord.''

Novikov concentreerde zich aan het begin van zijn loopbaan vooral op de baan. Hij won als junior medailles op de EK en WK. Hij behaalde de wereldtitel op de puntenkoers. Maar won als junior ook brons op de individuele tijdrit bij de WK op de weg. In 2008 ging hij zich meer toeleggen op de weg en ging fietsen voor Katoesja. Hij won twee etappes en het eindklassement in de Ronde van Slowakije en de proloog en eindklassement in de Tour des Pays de Savoie, allen in 2011. Sinds zijn komst bij Vacansoleil kon hij nog geen aansprekende resultaten boeken.

Gerelateerde artikelen