SPO14 mei '16 18:15Aangepast op 14 mei '16 21:02

Zilver voor schoonspringster Freitag op EK

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Schoonspringster Uschi Freitag heeft zaterdag historie geschreven bij bij de Europese kampioenschappen in Londen.

EPA
EPA

De 26-jarige Limburgse eindigde als tweede in de finale op de 3 meterplank en pakte zo de eerste Nederlandse medaille bij het schoonspringen in 21 jaar. Freitag kwam na vijf sprongen tot een score van 330,60 punten, waarmee ze alleen de Italiaanse Tania Cagnotto (360,60) voor zich moest dulden. De Britse Grace Reid werd derde met 328,55.

,,Hier ben ik zó blij mee'', zei Freitag tegen AD Sportwereld. ,,Ik wilde laten zien dat ik het kan, vooral aan mezelf. Maar natuurlijk wilde ik ook een statement maken naar mijn concurrentes.'' Als nummer twee van Europa gaat Freitag in augustus naar de Spelen in Rio de Janeiro.

Edwin Jongejans was in 1995 de laatste Nederlander die een EK-medaille pakte bij het schoonspringen. Jongejans veroverde in Wenen zelfs de Europese titel op de 1 meterplank. De befaamde schoonspringer en zijn zus Daphne, goed voor brons in 1983 en Europees goud in 1987, kregen zaterdag in Londen eindelijk opvolging.

Zesde

Inge Jansen, de tweede Nederlandse in de finale, werd zesde met 309,25 punten. Jansen (21) zette daarmee een grote stap richting de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze heeft al voldaan aan de internationale norm, maar sportkoepel NOC*NSF eist dat Jansen nog twee keer scores van minimaal 305 punten neerzet. Op het olympische complex in Londen slaagde ze daar glansrijk in. Jansen leek zelfs ook op een medaille af te koersen, maar in de laatste twee rondes zakte ze wat terug in het klassement. Jansen moet afwachten of NOC*NSF haar goed genoeg acht om naar Rio te gaan.

Freitag verzekerde zich vorig jaar bij de WK in Kazan al van deelname aan de Spelen. De in Maastricht geboren schoonspringster, dochter van een Nederlandse moeder en Duitse vader, eindigde daar in de finale als negende met een score van 305,1 punten. Freitag komt sinds 2013 voor Nederland uit, nadat ze daarvoor de nodige successen had geboekt als Duitse. Drie EK-medailles pakte ze voor Duitsland, in Londen had Freitag voor het eerst succes als Nederlandse.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen