VOETBAL4 jan '16 12:02

Veldmate hoofdscout bij Ajax

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Henk Veldmate is vanaf 1 februari hoofd scouting van Ajax.

ANP
ANP

Oud-voetbalprof Veldmate (58) vervulde diezelfde functie bij FC Groningen. ,,Henk Veldmate heeft een heel goede naam in de voetbalwereld. Zijn komst betekent een kwaliteitsimpuls voor onze scouting en die is nodig. Henk heeft een goed netwerk, nationaal en internationaal. Ik denk dat hij voor ons bijvoorbeeld ook veel kan gaan betekenen in Zuid-Amerika'', lichtte directeur spelersbeleid Marc Overmars maandag op de website van Ajax toe.

Veldmate geldt onder meer als de ontdekker van Luis Suárez, de Uruguayaan die hij in 2006 naar FC Groningen haalde en die inmiddels wordt beschouwd als een van de beste aanvallers ter wereld. Hij was als profvoetballer actief voor FC Groningen, SC Cambuur, SC Veendam en Go Ahead Eagles. Bij Groningen was Veldmate achtereenvolgens jeugdtrainer, hoofd jeugdopleiding, technisch manager en sinds 2014 fulltime scout.

,,Ik ben 33 jaar aan FC Groningen verbonden geweest. Ik kijk daar met heel veel plezier op terug. Maar zonder de club tekort te willen doen, kan ik zeggen dat ik nu de kans krijg een rol te spelen in de absolute Nederlandse voetbaltop. Die kans grijp ik aan'', aldus Veldmate die in Amsterdam leiding gaat geven aan een team van scouts.

Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen betreurt het vertrek van Veldmate: ,,Mede door zijn inzet en vakmanschap heeft hij FC Groningen op technisch gebied ontwikkeld tot waar de club nu staat. Zijn vertrek is een aderlating voor FC Groningen, maar wij gunnen hem deze kans.''

Gerelateerde artikelen