VOETBAL6 jan '16 10:11

Schorsing Valcke met 45 dagen verlengd

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - De schorsing van secretaris-generaal Jérôme Valcke van wereldvoetbalbond FIFA is met 45 dagen verlengd.

EPA
EPA

De ethische commissie van de FIFA heeft dat woensdag besloten op advies van de onderzoekskamer.

De rechterhand van de eveneens geschorste voorzitter Sepp Blatter heeft er al een schorsing van negentig dagen opzitten. Hij werd drie maanden geleden voorlopig uit zijn functie gezet na beschuldigingen over corruptie. Valcke zou betrokken zijn geweest bij de illegale handel in kaartjes voor wedstrijden op het WK in Brazilië. De tickets werden ver boven de prijs verkocht en de Fransman zou de winst hebben opgestreken.

De onderzoekers brachten dinsdag al hun eindrapport naar buiten en stellen daarin voor de 55-jarige Valcke negen jaar te schorsen plus een boete van 92.000 euro op te leggen. Ze achten Valcke onder meer schuldig aan het verspreiden van vertrouwelijke informatie, belangenverstrengeling en het aanbieden en accepteren van giften.

Furieus

Het is nu aan de ethische commissie, die wordt voorgezeten door de Duitse jurist Hans-Joachim Eckert, een definitief oordeel te vellen. Al eerder legde deze commissie van de FIFA schorsingen van acht jaar op aan Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini. Het duo dankt die lange uitsluiting aan een dubieuze financiële deal uit 2011, waarbij Blatter 1,8 miljoen euro betaalde aan Platini.

Valcke's advocaat Barry H. Berke reageerde furieus op de voorgestelde schorsing. Hij noemde het een ,,wanhopige poging van de FIFA om eigen rechter te spelen''. Volgens Berke heeft zijn cliënt helemaal niets verkeerd gedaan en wordt diens onberispelijke reputatie te grabbel gegooid.

Gerelateerde artikelen